Lasagne taipuu moneen – kokeile Akin reseptejä

Pinaatti-kasvislasagne vie kielen. Kuva: Ruokakesko Oy.
Julkaistu 11.03.2010 12:23(Päivitetty 09.09.2010 12:28)

Perinteinen jauhelihasta ja pastalevyistä valmistettu lasagne keikkuu vuodesta toiseen lempiruokalistan kärjessä. Jos kaipaat vaihtelua, kokeile Akin herkullisia versioita tästä mehevästä klassikosta.

Pinaatti-kasvislasagne

Tämä herkullinen kasvislasagne valmistetaan vihreistä pinaattilevyistä.

12 (noin 200 g) Pirkka pinaattilasagnelevyä

Tomaattikastike:
100 g Pirkka sipulikuutioita (pakaste)
1 rkl öljyä
2 ps (à 250 g) Pirkka kasvissuikaleita (pakaste)
1 tlk (500 g) Pirkka paseerattua tomaattia
1 tl suolaa
2 valkosipulinkynttä
2 tl oreganoa
mustapippuria

Juustokastike:
50 g voita tai margariinia
1 dl vehnäjauhoja
1 l kevytmaitoa
1 1/2 tl timjamia
1/2 tl suolaa
mustapippuria
100 g Pirkka emmental-mozzarellajuustoraastetta

Pinnalle:
50 g Pirkka emmental-mozzarellajuustoraastetta

Kuullota sipulit paistokasarissa öljyssä. Lisää joukkoon jäiset kasvissuikaleet ja sekoita, kunnes kasvikset saavat hieman väriä.

Kaada kasariin paseerattu tomaatti. Mausta suolalla, hienonnetuilla valkosipulinkynsillä, oreganolla ja mustapippurilla. Anna kastikkeen kiehua hiljalleen kannen alla noin 5 minuuttia.

Juustokastiketta varten sulata rasva ja sekoita joukkoon vehnäjauhot. Kaada joukkoon puolet maidosta. Kuumenna ja sekoita tasaiseksi. Lisää loppu maito. Keitä pari minuuttia koko ajan sekoittaen. Lisää timjami, suola, pippuri ja juustoraaste.

Kaada voidellun lasagnevuoan pohjalle tomaattikastiketta ja levitä päälle 3 lasagnelevyä. Kaada levyjen päälle tomaatti- ja juustokastiketta. Täytä näin kaksi seuraavaa kerrosta. Viimeisen lasagnelevykerroksen päälle tulee vain juustokastiketta ja pinnalle juustoraastetta.

Paista 200 asteessa uunin alimmalla tasolla 30-40 minuuttia. Anna lasagnen vetäytyä peitettynä noin 10 minuuttia ennen tarjoamista.

Lohi-ruislasagne

Tämä lasagne tehdään ruisleivästä. Kuva: Ruokakesko Oy.

Kokeile lasagnea suomalaisittain! Tässä reseptissä lasagnelevyt on korvattu ruisleivällä.

1 pkt (340 g) täysjyväruispalaleipää (Real)
1 pkt (300 g) Pirkka kirjolohisuikaleita (sis. suolaa 1 %)

Kastike:
2 rkl juoksevaa margariinia
1/2 dl vehnäjauhoja
6 dl Pirkka kevytmaitoa
200 g Pirkka Kevyt maustamatonta sulatejuustoa
1/2 dl Pirkka pestoa
1/2 tl mustapippuria

Valmista kastike. Kiehauta jauhot rasvassa. Lisää maito ja sekoita tasaiseksi. Kuumenna koko ajan sekoittaen, kunnes kastike sakenee. Lisää sulatejuusto pieninä nokareina. Mausta pestolla ja pippurilla. Sekoita, kunnes juusto on liuennut.

Kaada pienehköön lasagnevuokaan noin 1/3 kastikkeesta. Lado päälle 4 viipaletta ruispaloja halkaisupinta ylöspäin. Nostele leiville kalasuikaleet tasaiseksi kerrokseksi. Kaada päälle kastiketta. Lado pinnalle loput leivät ja kaada päällimmäiseksi kastiketta.

Kypsennä 200 asteessa noin 20 minuuttia. Anna lasagnen vetäytyä noin 10 minuuttia ennen tarjoamista.

Sieni-pestolasagne

Kokeile maustaa lasagne pestolla. Kuva: Ruokakesko Oy.

Akin mehevä sienilasagne saa makua pestokastikkeesta ja pinjansiemenistä.

12 kpl (n. 200 g) Pirkka pinaattilasagnelevyjä

Sienimuhennos:
2 isoa (400 g) sipulia
1 (300 g) purjo
1 rs (200 g) herkkusieniä
1 rs (200 g) ruskeita herkkusieniä
2 rkl juoksevaa margariinia
1 tlk (2 dl) Pirkka kasvirasvasekoitetta
1 dl Pirkka pestoa
1/2 tl mustapippuria
1/4 tl suolaa

Juustokastike:
3 rkl juoksevaa margariinia
1 dl vehnäjauhoja
1 l maitoa
3/4 tl suolaa
1/2 tl mustapippuria
2 dl (100 g) Pirkka emmental-mozzarellajuustoraastetta
1/2 dl Pirkka Parhaat parmesaania raastettuna

Pinnalle:
1 dl (50 g) Pirkka emmental-mozzarellajuustoraastetta
2 rkl Pirkka pinjansiemeniä

Valmista ensin sienimuhennos. Hienonna kuoritut sipulit ja halkaistu, huuhdottu purjo. Viipaloi herkkusienet. Kiehauta paistokasarissa rasvassa sipulit. Lisää kasariin hetken kuluttua myös herkkusienet. Kaada joukkoon kasvirasvasekoite. Mausta muhennos pestolla, pippurilla ja suolalla. Hauduta kannen alla noin 5 minuuttia.

Valmista juustokastike. Kuumenna rasva kasarissa, sekoita joukkoon jauhot ja lämmitetty maito vähitellen. Anna kastikkeen kiehua miedolla lämmöllä noin 5 minuuttia. Mausta kastike suolalla ja pippurilla. Sekoita joukkoon juustoraasteet.

Kaada voidellun vuoan pohjalle kerros juustokastiketta ja sienimuhennosta. Asettele päälle lasagnelevyjä ja kaada niille uudet kerrokset kastikkeita. Tee samoin seuraava kerros, kunnes kaikki levyt on käytetty.

Kaada päällimmäiseksi kerros juustokastiketta, ripottele pinnalle juustoraastetta ja pinjansiemeniä. Kypsennä 200-asteisen uunin alatasolla noin 40 minuuttia.

Anna lasagnen vetäytyä hetken aikaa ennen tarjoamista. Tarjoa lisäksi parmesaaniraastetta jaraikasta salaattia.

Kokeile myös näitä:

MTV3

Tuoreimmat aiheesta

Lifestyle