Lapsuusiän syövästä paljastui uusi riski – näkyy vielä keski-iässä

Epätasa-arvoisuus vaikuttaa jo lasten syövissä 6:56
Epätasa-arvoisuus näkyy lasten syövissä Suomessa. Videolla keskustellaan siitä, miten perheen asema vaikuttaa sairastuneen ennusteeseen.

Lapsuusiän syövästä selvinneet ovat muita suuremmassa vaarassa sairastua mielenterveyden häiriöihin aikuisena, tuore tutkimus osoittaa. Riski ei ole suuren suuri, mutta se kannattaisi silti huomioida.

Tulokset perustuvat 18 000 lapsuusiän syövästä selvinneen, heidän 25 000 sisaruksensa ja 88 000 samanikäisen terveen verrokin seurantatietoihin vuosilta 1979–2017. Mukana oli potilaita Suomesta, Ruotsista ja Tanskasta.

Syöpään sairastuneiden suhteellinen riski sairastua mihin tahansa mielenterveyshäiriöön oli 30–40 prosenttia suurempi kuin sisarusten tai verrokkien, tulokset osoittivat. 30-vuotiaana heistä noin 16 prosenttia oli tarvinnut sairaalahoitoa mielenterveysongelmien takia, kun sisaruksista hoitoa oli tarvinnut 14 ja verrokeista 13 prosenttia.

Kohonnut riski näkyi vielä 50-vuotiaana ja syövän sairastaneiden mielenterveysongelmat myös toistuivat useammin kuin muiden.

Tutkimus julkaistiin Lancet Psychiatry -lehdessä.

Suomessa sairastuu vuosittain noin 130–150 lasta syöpään. Tavallisimpia lasten syöpätauteja ovat leukemiat ja lymfoomat sekä pahanlaatuiset aivokasvaimet.

Syövän oireet – millaisesta oireesta tulee huolestua? 2:17
Syöpä on usein alkuvaiheessaan vähäoireinen tai oireeton. Videolla kerrotaan, millaisesta muutoksesta pitäisi huolestua.

Copyright Duodecim 2021. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Lue myös:

    Uusimmat