Lapsilisät ankarassa syynissä eduskunnan kyselytunnilla – Kulmuni: "Lapsiperheköyhyys on surullinen ja ikävä asia"

Viron lapsilisäuudistus näkyy synnytystilastoissa 2:07
Viron lapsilisäuudistus näkyy synnytystilastoissa.

Eduskunnan kyselytunnilla nousi esiin alhainen syntyvyys ja lapsiperheiden tilanne.

Keskustalle kyselytunnin aihe lienee mieleinen, sillä keskustan eduskuntaryhmä julkaisi aiemmin aamupäivällä keskustelualoitteen lapsi- ja perhemyönteisemmän Suomen rakentamiseksi. Keskustan eduskuntaryhmä haluaa käydä eduskunnassa ajankohtaiskeskustelun lapsi- ja perhemyönteisen Suomen rakentamisesta.

Perussuomalaisten kansanedustaja Riikka Slunga-Poutsalo kritisoi kyselytunnilla hallitusta siitä, että se korottaa lapsilisää vasta neljännen lapsen kohdalla. Hän kysyi, eikö lapsilisää kannattaisi korottaa ensimmäisen lapsen kohdalla.

Slunga-Poutsalo huomautti, että juuri ensimmäisen lapsen kohdalla kuluja tulee monien uusien hankintojen takia. Hän lisäksi sanoi perussuomalaisten kannattavan lapsivähennyksen voimaantuloa.

Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.) sanoi vastauksessaan, että asia kuuluu poissaolevalle sosiaali- ja terveysministeri Aino-Kaisa Pekosen (vas.) tontille. Kiuru kertoi vastaavansa kysymykseen siksi lyhyesti.

– Aivan varmasti kaikilla perheillä on huoli toimeentulosta, Kiuru sanoi.

Kiurun mukaan toimeentulohuolet koskevat kuitenkin erityisesti niitä perheitä, joissa on monta lasta.

"Lapsiperheköyhyys on surullinen ja ikävä asia"

Keskustan puheenjohtaja, elinkeinoministeri Katri Kulmuni (kesk.) sanoi, että lapsiperheköyhyys on surullinen ja ikävä asia, ja että hallitus tekee töitä sen poistamiseksi.

Kulmunin mukaan lapsivähennyksestä on aikaisemmilla vaalikausilla keskusteltu, ja valtiovarainvaliokunta otti silloin kantaa, että se on veroteknisesti hankala toteuttaa.

Perussuomalaisten kansanedustaja Riikka Purra puolestaan kritisoi, että lasten hankintaa pelotellaan ilmastovaikutuksilla.

Mykkänen kritisoi kotitalousvähennyksen leikkausta

Kokoomuksen Kai Mykkänen kehui, että eduskunnassa näyttäisi olevan puoluerajat ylittävä ymmärrys siitä viestistä, että halutaan tehdä mahdolliseksi se, että jokainen voi tavoitella haluamaansa lapsilukua. Hänen mukaansa on myös tärkeää, että rakennetaan maata, jossa työn ja perheen yhteensovittaminen kohtuudella on mahdollista.

Mykkäsen mukaan kokoomuksessa on kannettu huolta siitä, että kuntien lastenhoitopalvelua on muutettu siten, että kotiin tuotavaa palvelua on entistä vähemmän ja nyt hallitus on leikkaamassa kotitalousvähennystä.

– Onko tämä linjassa perhepolitiikkanne kanssa, hän kysyi.

Kulmuni sanoi, että kun taloutta pidetään tasapainoisessa kunnossa, kaikki päätökset eivät ole aina miellyttäviä. Kulmunin mukaan vain pieni osa on tähänkin asti pystynyt käyttämään koko kotitalousvähennystä.

– Sehän säilyy valtaosalle kansalaisista aivan samalla tavalla kuin tähänkin asti, hän sanoi.

Juttua päivitetty 17.10.2019 kello 19:33.

Lue myös:

    Uusimmat