Mainos

Lapsiasiavaltuutettu: Teinejä passitettu vanhempien synnyinmaihin "ojentautumaan" jopa vuosiksi – voi rikkoa oikeuksia

Lapsiasiavaltuutettu Tuomas Kurttila pitää välttämättömänä puuttua ilmiöön, jossa maahanmuuttajataustaiset vanhemmat lähettävät murrosikäisiä lapsiaan vanhempien synnyinmaihin "ojentautumaan". Valtuutetun mukaan taustalla on usein vanhempien huoli lasten länsimaistumisesta tai maallistumisesta.

Lapsen lähettäminen oppimaan vanhempien synnyinmaan kulttuurin tavoille voi rikkoa lapsen etua ja oikeuksia, Kurttila sanoo.

Ilmiö tunnistetaan monissa Euroopan maissa. Kurttila on tutustunut tapauksiin, joissa Suomessa syntyneitä nuoria on lähetetty pois maasta useiksi vuosiksi.

– Suomessa on vahvistettava viranomaisten ja järjestöjen työtä ongelman ehkäisemiseksi ja poistamiseksi, Kurttila sanoo.

Valtuutetun mukaan myös vanhempien huoleen lapsen kasvamisesta on vastattava. Toisaalta kuntien on pidettävä huolta, että lapsen kadotessa tilannetta aletaan selvittää.

– Yhteiskunnan on herättävä ymmärtämään, miten vakavia ongelmia maahanmuuttajataustaiset lapset kertovat omasta hyvinvoinnistaan muun muassa Kouluterveyskyselyssä.  

Mainos

Lisää aiheesta

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.