Mainos

Lapsiasiavaltuutettu vaatii kouluihin lisäresursseja – kiinnostus ääriliikkeisiin nujerrettava

Lapsiasiavaltuutettu Tuomas Kurttila vaatii hallitukselta ja eduskunnalta kouluille lisää resursseja, jotta niissä kyettäisiin paremmin kitkemään kiinnostusta ääriliikkeisiin ja väkivallan käyttöön.

Kurttilan mukaan lisäresursseilla voitaisiin vahvistaa opettajien kykyä demokratiakasvatukseen, lisätä nuorisotyöntekijöitä kouluihin sekä laajentaa koulupoliisitoimintaa.  

– Suomessa päätöksentekijät tekevät virheen, mikäli he eivät uskalla kohdata nuorten keskuudessa olevaa ääriajattelua. Nyt valtiovallan toimet kohdistuvat jälkijättöiseen reagointiin, Kurttila sanoo tiedotteessa.  

Kurttila toivoo päätöksentekijöiden ottavan tosissaan tutkimustiedon, että Suomessa nuoret maahanmuuttajakriittiset koululaiset suhtautuvat väkivallan käyttöön kaikkein vähiten kielteisesti, kun heitä verrataan muihin oppilasryhmiin Suomessa ja Euroopassa. Tieto perustuu tällä hetkellä tekeillä olevaan sekä vuonna 2012 valmistuneeseen ICCS-tutkimukseen, joissa tutkitaan 14-vuotiaiden yhteiskunnallista osaamista, osallistumista ja asenteita.  

– Nuorten valmiutta laittomaan toimintaan ei tutkimusten mukaan selitä niinkään kotitausta tai syrjäytyminen, vaan näiden oppilaiden kiinnittyminen kouluun. Siksi on oleellista, että opettajat pystyvät demokratiakasvatukseen ja että kouluissa on nuorisotyöntekijöitä, joiden kanssa nuoret voivat keskustella, Kurttila sanoo.  

Myös poliisien kouluvierailut on Kurttilan mielestä saatava käyntiin, mikä onnistuu hänen mukaansa vain poliisin resursseja lisäämällä.  

– Jos nuoren ensimmäinen paikka puhua näistä asioista on verkossa, hänen on helppo löytää heidät, jotka oikeuttavat väkivallan ja sen, että maahanmuuttajia saa hakata ja yhteiskuntaa voi muuttaa ei-demokraattisin keinoin. On oleellista, että nuoret voivat keskustella näistä asioista koulussa, Kurttila sanoo.  

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.