Lapset korjaavat, kun Lumme vääntää englantia

Jyrki Lumme asui NHL-aikoinaan useita vuosia Kanadassa. Entisen jääkiekkoilijan perheellä on yhä asunto vanhassa kotikaupungissaan Vancouverissa. Perheen lapset palaisivat ison meren taakse vaikka heti.

Jyrki Lumme muistelee lämmöllä NHL-aikojaan, joista hän vietti useita vuosia Kanadan Montrealissa ja Vancouverissa.

− Olin siihen asti elänyt Suomessa samannäköisten, samaa uskontoa harjoittavien ihmisten keskellä. Yhtäkkiä olin osana joukkuetta, jossa oli pelaajia joka puolelta maailmaa, Lumme palaa 1980-luvun loppuun.

Englannin kieli vielä taittui jääkiekkoilijan suussa, mutta ranskankielisillä alueilla sanat olivat alkuun mennä solmuun. Mitään kulttuurishokkia maapallon toiselle puolelle muuttaminen ei silti laukaissut.

− Vancouver ja Toronto ovat maailman monikulttuurisimpia kaupunkeja. Kanadaan oli siten helppo mennä ulkomaalaisena.

Lumme vietti harjoituskausina päivittäin muutaman tunnin hallilla. Vapaa-ajan suhteen täytyi olla itse aktiivinen.

− Peli on peliä, mutta myös kentän ulkopuolinen elämä on tärkeää. Jos et viihdy kaukalon ulkopuolella, homma ei toimi, Lumme sanoo.

Tekemistä riitti

Lumme kehuu monen muun lailla Vancouverin ulkoilmaelämää. Toimintaa riittää niin maassa, merellä kuin vuorilla. Mistä ensikertalaisen kannattaisi aloittaa?

− Lähtisin itse vuorille patikoimaan. Näkymät kaupungin ylle ovat hienot. Patikointi ei tosin välttämättä onnistu talvella, sillä lunta voi olla liikaa.

Vancouverin keskustan kupeessa sijaitseva Stanley Park tarjoaa osaltaan luonnon rauhaa kaupunkielämän vastapainoksi. Vancouverissa on myös vahvasti läsnä alkuperäiskansojen historia.

− Stanley Parkissa voi nähdä intiaanien toteemipaaluja, ja yliopistolla on hieno antropologinen museo, Lumme listaa.

Paluu on mahdollinen

Lumme, vaimo ja perheen kaksi lasta viihtyivät maassa niin hyvin, että he asuivat Vancouverissa vielä muutaman vuoden Lumpeen NHL-uran jälkeen.

− Oli viittä vaille että emme jääneet sinne pysyvästi. On täysin mahdollista, että muutamme vielä takaisin. Meillä on edelleen Vancouverissa talo ja paljon tuttuja.

Jos nyt 10- ja 11-vuotiailta lapsista kysyttäisiin, Lumpeet hyppäisivät Kanadan koneeseen vaikka heti.

− Lapset aloittivat koulun Vancouverissa ja oppivat hyvin kielen. Nykyään he saattavat alkaa korjailla, kun väännän itse suomienglantia, Lumme naureskelee.

Lumme suuntaa tuttuihin maisemiin Vancouverin talviolympialaisten aikaan. Hän toimii kilpailuissa Suomen olympiajoukkueen attaseana.

− Olen reissussa viisi viikkoa. Sitä en vielä tiedä, miten paljon ehdin töiltäni seurata itse kilpailuja.

Studio55/Jenni Kokkonen

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja