Lapset ja lemmikit saman katon alla – ohjeita leppoisaan yhteiseloon

Kun kotitaloudessa on useampi aluksi neljällä jalalla kulkevaa olentoa – lapsia ja lemmikkejä – kannattaa kiinnittää huomiota. Lue vinkit, miten toimia koirien ja kissojen kanssa, kun kotitalouteen saapuu uusia vipeltäjiä.

On sanottu, että lapset jotka kasvavat lemmikeiden keskuudessa ovat sosiaalisempia aikuisena: lemmikki opettaa jälkikasvulle muun muassa vastuuntuntoa sekä kommunikointitaitoja. Mihin kaikkeen kannattaa kiinnittää huomiota, kun lemmikkikotiin saapuu uusi pieni asukas – eli lapsi? Lue vinkit alta.

Kun pieni vauva tulee taloon..

– Koira kannattaa opettaa uusille tavoille jo raskausaikana. Lemmikki kannattaa myös tutustuttaa mahdollisimman pian vauvaan; anna haisteltavaksi vauvan peitto jo ennen vauvan tuloa.

– Osoita lemmikille enemmän huomiota – lemmikit osaavat myös olla erittäin mustasukkaisia.

– Jos pienelle vauvalle puhutaan samankaltaisella lepertelyäänellä, millä aiemmin on puhuttu lemmikille, lemmikkisi luulee että kutsut sen paikalle. "Minullehan tässä puhutaan!" Ennen vauvan tuloa totuta lemmikki siihen, että lepertelet tavaroille, huonekaluille, ruualle, ihmisille, ja niin edelleen.

– Älä jätä lemmikkiä yksin vauvan kanssa – lemmikistä ei ole lastenhoitajaksi! Järjestä lemmikille oma tila, joka on samalla sen lepopaikka.

– Valmistaudu siihen, että lemmikille tulee tunnemyllerryksiä: toinen tuntee kateutta, toinen mököttää, kolmas kaipaa huomiotasi kolminkertaisesti.

– Vauva ja lemmikki tulee tutustuttaa toisiinsa vähitellen. Vauvaa ei saa päästää leikkimään lemmikin leluilla tai ruoalla, koska lemmikki saattaa puolustaa omia tavaroitaan ja reviiriään.

– Konttausikäiselle vauvalle on vielä mahdotonta selittää, että lemmikin turkista ei saa repiä tai että sen silmiin ei saa tökkiä sormilla. Aikuisen tehtävä on valvoa että lapsi ei ylitä lemmikin ärsytyskynnystä. Vähän vanhemmalle lapselle voi ja pitääkin opettaa, että lemmikkejä tulee kohdella hellästi.

Koiranomistajalle vinkit

Useimmat koirat ottavat luonnostaan kaitsijanroolin lasten kanssa. Lapsen tulee kuitenkin oppia koiran kieltä ja ymmärtää sen käyttäytymistä: mitä koira viestittää äänellään, hännällään, korvienasennollaan. Esimerkiksi koiraa silmiin tuijottaminen voi koiran mielestä merkitä uhkaa.


Huomio, huomio!

– Koska koirakin saattaa olla mustasukkainen, täytyy joskus lapsi antaa kumppanille hoidettavaksi: näin toinen pääsee koiran kanssa kahdestaan pihalle.

– Opeta lapsille ja koiralle laumajärjestys: koira on aina laumajärjestyksessä viimeisenä! Lapsi pitää opettaa käskyttämään koiraa ja koiran tulee oppia tottelemaan käskyjä. Käyttäkää apuna ruokaa.

– Älä jätä koskaan lemmikkiä ja pieniä lapsia valvomatta.

– Muista, ettei kasvoja saa antaa nuolla! Koira olisi varmasti innokas nuolemaan pienen lapsen kasvoilta kaikki suupieliin jääneet herkut, mutta älä opeta koiraa nuolemaan lapsen kasvoja vaikka se olisi kuinka "suloista".

Muuta huushollia

–Koiralle kannattaa hankkia ja näyttää oma paikka, jonne koira voi päästä karkuun ja turvaan kun lapsi esimerkiksi valvottaa. Pyhitä koiralle oma peti.

– Koiralle kannattaa myös järjestää aidattu piha, jos et kykene viemään koiraa tarpeeksi usein ulos.


Käskyt

– Ihana karvainen kaveri houkuttaa lasta varmasti koskemaan koiraan tai kapsahtamaan tämän kaulaan, vaikka koiran silittämisen säännöt eivät olisikaan vielä täysin sisäistettyjä. Opeta koiralle käskyt "HALAA", "PAIJAA", kun lapsi tekee koiraan lähempää tuttavuutta. Lemmikille tulee antaa palkka hyvästä käytöksestä, ja sano hyvä. Näin opetat, mitä käskyn jälkeen seuraa.

– Palkka pitää tulla lapselta, jotta koira tottuu, että pienikin käsi on ruokkiva ja palkitseva käsi.

– Vie koira lenkille lähelle kouluja ja urheilukenttiä, jotta koira tottuisi lasten meluun ja leikkeihin.

– Opeta koiralle käskyt: EI OTA. EI KOSKE. OMA PAIKKA.

– Jos sinulla itselläsi on huono päivä, älä lähde opettamaan koiralle mitään uutta.

– Muista, että koira näkee hyötyaspektin: "Mitä tästä hyödyn" ja "Mikä on rangaistus".

Kissanomistajalle vinkit

Kissa on vaikeampi tapaus, kuin koira. Kissan mielen juoksua on vaikeampi ymmärtää – ja kaiken kukkuraksi kissan on vaikea ymmärtää, miksi tuo lapsi on nyt tuossa häiritsemässä. Muista, että kissat ovat herkempiä, itsensä herroja. Koiran on helpompi ottaa itselleen uusi herra.

Muista, että kissan on vaikea sopeutua muutoksiin. Jos toivot kissan olevan tottunut lapsiin, kannattaa kissa hankkia esimerkiksi kasvattajalta, jolla itsellään on lapsia.


Yhteisiä pelisääntöjä

– Nuorista kissoista voi lapsesta olla iloa ja seuraa: kissanpentu jaksaa leikkiä! Opeta kuitenkin lapselle, ettei kissaa tule koskaan jahdata, muutoin se ahdistuu.

– Opeta ja näytä lapselle, miten kissaa tulee silittää: pitkin, hellin vedoin pään päältä alas selkää pitkin. Älä opeta lasta rapsuttelemaan kissaa vatsasta – jotkut kissat pitävät siitä, jotkut eivät, kolmas säikähtää kesken kaiken.

– Jos kissa pitää harjaamisesta voi vanhemmalle lapselle näyttää miten kissaa harjataan varovasti. Tämä on hyvä tapa oppia tuntemaan kissa paremmin ja oppimaan, millaisesta kosketuksesta kissa pitää.


Rauhaa ja rakkautta

– Jos kissa vaikuttaa ahdistuneelta tai ärtyneeltä, voit hankkia feromonituotteita, jotka rauhoittavat.

– Jos mahdollista, hanki kotiin toinen kissakaveri. Kissat hankkivat oman rauhan, oman tilan. Kissalla pitää olla omia lepopaikkoja lapsen ulottumattomissa.

– Anna kissan rauhassa kiehnätä ja merkitä reviirinsä.

– Hanki kissalle toinen hiekkalaatikko. Kissalle pitää aina antaa rauha kun se syö, käy hiekkalaatikolla tai nukkuu.

Ruokaa

– Assosioi ruualla: Kun annat kissalle ruokaa, sinusta tulee kissan silmissä kiva. Jos lapsi antaa kissalle ruokaa, kissa näkee lapsenkin uudessa valossa.

– Jos kissa reagoi esimerkiksi lapsen itkuun, anna sille makupaloja: itku ei olekaan paha asia.



AVA

Lähde: Pieneläinhoitaja Pia Oilinki, Elainlaakariin.fi

Kuvat: Shutterstock

Lue myös:

    Uusimmat