Osaahan lemmikkisi nämä peruskäskyt? Kennelliitto muistuttaa uusia koiranomistajia taidoista, jotka pennulle tulisi opettaa

Varo vaaraa! Näin luot kodistasi turvallisen myös lemmikille 1:59
Katso myös: Näin luot kodistasi turvallisen myös lemmikille.

Korona-aika aiheutti varsinaisen koiranpentubuumin, mutta koiranomistajan on hyvä varautua uuteen arkeen. Lue, mitä asioita koiran tulisi ainakin osata.

Kennelliittoon rekisteröitiin vuonna 2020 lähes 3800 koiraa eli yli kahdeksan prosenttia enemmän kuin edellisenä vuonna, eikä pentubuumille näy loppua. Kennelliiton kasvattajatoimikunnan puheenjohtaja Tuula Laitinen kertoi aiemmin tänä vuonna MTV Uutisille, ettei ole koskaan aiemmin törmännyt vastaavaan kysyntään koiranpennuista kuin koronan aikana. Pentubuumi on jopa lisännyt tapaturmien määrää.

Nyt Laitinen muistuttaa Kennelliiton tiedotteessa, että tuleviin muutoksiin on syytä varautua koiraperheissä.

– Koronapandemiarajoitusten päättyessä monen arki voi muuttua niin, että koira on kotona yksin pidempiä aikoja. Uuteen arkeen on syytä varautua viimeistään nyt totuttamalla koiraa yksinoloon ja opettamalla sille perusasioita arjessa toimimiseen.

Jotta koiranpennun voi kouluttaa hyvin, omistajalla ja pennulla tulee olla hyvä kontakti keskenään. Koska jokainen koira on yksilö, hyvän suhteen luominen edellyttää sitä, että omistaja tuntee koiran käyttäytymistä ja sen tapaa viestiä tarpeistaan.

Parasta olisi, jos koiran kouluttamisen aloittaisi heti pennun saapuessa kotiin. Jos näin ei ole tehnyt, ei ole syytä lannistua: aikuinenkin koira oppii uusia asioita. Kennelliitto muistuttaa, että paras tapa kouluttaa koiraa on niin sanotun positiivsen vahvistamisen kautta eli palkitsemalla sitä toivotusta käyttäytymisestä.

Palkitse oikeassa paikassa oikeista asioista

Kennelliiton koirien käyttäytymistyöryhmän jäsen, eläintenhoidon opettaja Pipa Pärssinen muistuttaa, että kouluttamisen yhdistäminen yhteisiin leikkihetkiin on myös tehokas tapa koirankoulutukseen.

– Omistajan kannattaa tutustua koiraansa ja siihen, mitkä asiat toimivat juuri sille palkkioina. Pentua voi kouluttaa päivittäin lyhyinä hetkinä monenlaisissa paikoissa ja tilanteissa, esimerkiksi kotona sisällä, kotipihalla ja ulkoilun yhteydessä. Palkkioita kannattaa pitää mukana aina, kun pennun kanssa liikutaan jossain.

Tärkeitä asioita pennun koulutuksessa ovat toisto, kärsivällisyys sekä oikea-aikainen palkitseminen. Aiemmassa jutussamme kerroimme eläinlääkäri Eva Kaistin havainneen koiranomistajien palkitsevan pentuja usein väärissä tilanteissa. Positiivinen palkitseminen ei silloin toteudu oikein.

– Esimerkiksi kun pitäisi viedä koiran huomio pois alkavasta negatiivisesta käytöksestä, sitä palkitaan nameilla jo alkaneesta ongelmakäyttäytymisestä, Kaisti kertoi LähiTapiolan tiedotteessa.

On hyvä muistaa, ettei palkinnon tarvitse olla herkkua. Pentu voi kokea yhteisen leikin tai kehumisenkin palkintona.

Opeta ainakin nämä käskyt koiralle

Koiralle pitää opettaa, mitä ihmisen antamat käskyt tarkoittavat ja miten sen tulisi käyttäytyä. Jos hoet koiralle, että "ei vedä", ei siitä ole apua, jos koiraa ei ensinnäkään ole opetettu kulkemaan kauniisti hihnassa. Hyvän hihnakäytöksen opettelu on hyvä aloittaa kontaktin opettelemisella sekä vahvistamalla taluttajan lähellä olemista.

Koiran tulisi osata seuraavat käskyt: "tänne", "odota", "seis", "irti" ja "jätä". Näiden käskyjen osaaminen tekee arjesta sujuvampaa, ja parhaimmillaan voit vaikka pelastaa koiran hengen. Peruskäskyjen opettelu pitäisi aloittaa jo pienestä pennusta.

Totuta koira yksinoloon

Osittainen syy pentubuumille on varmastikin ollut ihmisten lisääntynyt ajanvietto kotona niin etätöiden merkeissä kuin vapaa-ajallakin. Vaikka omistajan työ jatkuisikin kotitoimistolla, on koiraa hyvä opettaa jo pienestä pitäen myös yksinoloon. Totuttaminen aloitetaan pikkuhiljaa niin, että pentu on yksin kerta kerralta pidempään.

– Harjoittelu voidaan aloittaa esimerkiksi siten, että pennulle annetaan ruokaa tai herkkuja syötäväksi eri huoneeseen kuin missä ihmiset ovat. Samoin sisällä kannattaa aika ajoin poistua lyhyesti koiran luota toiseen huoneeseen ja laittaa ovi kiinni, tai käväistä ulkona ilman koiraa. Koiralle voi jättää jotain herkkua syötäväksi, jolloin se ei edes huomaa, että omistaja on ollut poissa. Lyhyitä erohetkiä pennun luota tehdään säännöllisesti siten, että niistä ja omistajan poistumisesta sekä rauhallisesta paluusta tulee pennun mielestä rutiinia, vinkkaa Pipa Pärssinen.

Pärssinen muistuttaa, että koira oppii joka päivä ja kaikenlaisissa tilanteissa koko ajan, eikä se riipu omistajan halusta. Siksi etenkin pennun omistajan tulee olla koko ajan ”koulutusvalmiudessa”, eli opettaa haluttuja asioita säännöllisesti. On tärkeää muistaa kehua ja palkita koiraa aina, kun se toimii halutulla tavalla.

Voiko suurikokoisen koiran ottaa pieneen asuntoon? Eläinlääkärit vastaavat:

Voiko suurikokoisen koiran ottaa pieneen kerrostaloyksiöön asumaan? Vuoden eläinlääkärit Suvi ja Teppo Heinola vastaavat 1:33
Voiko suurikokoisen koiran ottaa pieneen kerrostaloyksiöön asumaan? Vuoden eläinlääkärit Suvi ja Teppo Heinola vastaavat.

Lähde: Kennelliitto

Lue myös:

    Uusimmat