Lapset hoitavat hampaitaan surkeasti – valistusta halutaan kouluihin

Suomalaislasten innokkuus hoitaa hampaitaan on kehitysmaiden tasolla. Kouluterveyskyselyn mukaan jopa 60 prosenttia suomalaispojista ei harjaa hampaitaan suositusten mukaan eli kaksi kertaa päivässä.

Useana vuonna tehdyt kyselyt osoittavat, että lasten hampaiden hoito on huonolla tolalla Suomessa. WHO:n selvitysten mukaan etenkin nuorten into harjata hampaitaan on jopa kehitysmaiden tasolla. Pojat loistavat tilastojen alakäyrillä ja hampaiden hoidon laiminlyönnistä on syytetty vanhempien huonoa esimerkkiä.

Kaikkia kouluja koskevassa opetussuunnitelmassa ei mainita hampaiden hoidosta mitään. Onkin hyvin sattumanvaraista, mitä suun terveydestä opetetaan yläkoululaisille terveystiedon tunnilla.

– Kirjojen sisältö vaihtelee todella paljon. Jää hyvin pitkälle opettajan omalle vastuulle, kuinka laajasti aihetta käsittelee oppitunneilla, kertoo liikunnan- ja terveystiedon opettaja Lotta Bryggare Helsingin Suomalaisesta Yhteiskoulusta.

Hampaiden hoitoa on toivottu nostettavan vahvemmin esiin jo koulujen opetussuunnitelmassa. Uusi opetussuunnitelma on työn alla, ja se astuu voimaan vuonna 2016.

– Suun terveys tulisi nostaa vahvemmin yläkouluissa esiin. Hoitamaton ientulehdus vastaa noin kämmenen kokoista tulehdusaluetta. Jos sinulla on kämmenen kokoinen haava jalassa, varmaan hoitaisit sitä todella tarkasti, havainnollistaa suuhygienisti ja ksylitolitiedottaja Milla Vihanto Cloettalta.

Lähde: Cloetta Suomi

Kuva: Lehtikuva

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja