Kauppasienien myynnin rajoitusten höllentyminen ei ole näkynyt Myrkytystietokeskuksen tilastoissa.
Keskukseen oli tullut syyskuun 11. päivään mennessä lähes 30 prosenttia vähemmän sienimyrkytyksiin liittyviä yhteydenottoja vuotta aikaisempaan verrattuna.
Viime vuoden heinäkuusta lähtien ruokasieniksi on saanut myydä mitä tahansa syötäväksi kelpaavia sieniä. Aikaisemmin myydä sai vain sieniä, jotka oli määritelty Eviran kauppasieniluettelossa. Nykyisin lista on suositus – ei asetus.
Myrkytystietokeskuksen ylilääkäri Kalle Hoppu kertoo, että tänä vuonna keskukseen on tullut reilut 390 sieniin liittyvää kyselyä. Valtaosa eli noin 65 prosenttia kyselyistä liittyvät tuntemattomiin sieniin.
– Tyypillisessä yhteydenottotapauksessa lapsi on syönyt tai tämän epäillään syöneen sientä, jota soittaja ei tunne. Saamme myös soittoja henkilöiltä, jotka sieniruoan nauttimisen jälkeen ovat saaneet jonkinlaisia oireita ja epäilevät niiden johtuvan sienimyrkytyksestä, sanoo Hoppu.
”Tilastoihin ei kannata tuudittautua”
Sienimyrkytyskuolemia Suomessa sattuu edelleen äärimmäisen harvoin. Ylilääkäri Hopun vuonna 2008 tekemän selvityksen mukaan Suomessa kuolee sienimyrkytyksen seurauksena keskimäärin kaksi ihmistä kymmenessä vuodessa. Selvitys koskee vuosia 1969- 2006.
Myös vakavat sienimyrkytykset ovat harvinaisia, sanoo Hoppu. Tavallisimmat vakavien sienimyrkytysten aiheuttajat ovat valkokärpässieni ja suippumyrkkyseitikki.
– Ehkäpä paras mittari koskien muita vakavia sienimyrkytyksiä on se, kuinka monta kertaa myrkytysten vuoksi on päädytty elinsiirtoon. Vuoteen 2008 mennessä oli tehty kolme maksansiirtoa valkokärpässienimyrkytyksen vuoksi ja viisi munuaisensiirtoa suippumyrkkyseitikin vuoksi.
Toisaalta tilastot vakavista sienimyrkytyksistä eivät ole aivan yhtä pitkältä ajalta kuin tilastot kuolemantapauksista, sillä elinsiirrot aloitettiin Suomessa vasta 1964.
Hoppu korostaa, että vaikka vakavat sienimyrkytykset ovat harvinaisia Suomessa, ovat ne tapahtuessaan erittäin dramaattisia ja hengenvaarallisia.
– Tilastojen perusteella ei ole missään nimessä syytä lepsuilla sienten poimimisessa tai niiden myymisessä, muistuttaa Hoppu.
Suomen luonnossa kasvaa useita myrkyllisiä sienilajeja. Siksi on tärkeää, että ruokasieniksi kerätään vain niitä sieniä, jotka tunnistetaan varmasti syötäviksi
– Suurin osa Suomen myrkyllisistä sienistä ei aiheuta vakavia myrkytyksiä, mutta ne voivat aiheuttaa harmillisia oireita ja jossain tapauksessa johtaa jopa sairaalahoitoon.