Lapsena uuden kielen oppii tuosta vain, mutta aikuisena sakkaa – miksi?

Näin opit uuden kielen vielä aikuisena 9:37
Näin opit uuden kielen vielä aikuisena.

Lapsena kaiken oppii nopeasti, mutta onnistuuko uuden kielen opettelu aikuiselta?

Alakoulussa päähän tuntui tarttuvan mitä tahansa, mutta toisin on nelikymppisenä. Aikuisena esimerkiksi kielten oppiminen saattaa tuntua tönköltä ja hankalalta.

– Monellahan on tämmöinen kokemus. Lapset tuntuvat oppivan kieliä tosi helposti ja vaivattomasti. Aikuisena se vaatii paljon työtä ja ponnisteluja, kuvaa Helsingin yliopiston kognitiotieteen professori Riikka Möttönen.

"Lapset voivat omistaa kaiken aikansa uuden oppimiselle"

Yksi selitys on, että lapsen aivot ovat helposti muovautuvassa tilassa. Lapsi siis oppii mitä tahansa uusia taitoja helposti. 

Koulussa aika on lisäksi pyhitetty nimenomaan oppimiselle. Sen sijaan moni aikuinen opettelee kieltä muiden arkihommiensa ohessa, yleensä puhelinsovelluksella, joka ohjaa ja auttaa eteenpäin.

– Lapset voivat omistaa kaiken aikansa uuden oppimiselle, kun taas aikuisella, jos opiskelee uutta kieltä, on maksimissaan muutama tunti viikossa aikaa, Möttönen kuvaa.

"Me suomalaisethan pidämme yllä sellaista myyttiä, että suomen kieli olisi erityisen vaikea..."

Monen vuoden kouluopinnoista huolimatta suomalaisia innostaa eniten englannin opiskelu, kuvaa WordDive-sovelluksen viestintä- ja asiakaspalveluvastaava Joanna Peltola. Toisaalta myös ruotsi ja espanja sekä suomen opiskelu kiinnostavat.

– Me suomalaisethan pidämme yllä sellaista myyttiä, että suomen kieli olisi erityisen vaikea, jopa mahdoton ulkomaalaiselle tai vieraskieliselle oppia. Kyllä kaikkia kieliä voi oppia, Möttönen sanoo.

Voiko aikuinen oppia "maksimaalisella teholla", vai onko peli jo menetetty? Voiko uuden kielen oppia vain tunneissa? Katso koko keskustelu yllä olevalta videolta.

Katso myös: Näin lapsen saa lukemaan: "Lapset ja nuoret eivät lue, koska se on hyödyllistä"

Lapset, lukeminen ja aivot – tämän takia lukeminen kannattaa 9:05

Lue myös:

    Uusimmat