Lapsen ihottuma voikin johtua kosteusvoiteesta

Punoittaa, kutisee, hilseilee. Jos esimerkiksi kasvoilla näkyy tällaisia oireita, kyse saattaa olla ihonhoitotuotteen aiheuttamasta allergiasta. Muistathan, että ihonhoitotuotteet siirtyvät ihon kautta suoraan verenkiertoon.

Erityisen herkästi oireita saavat aivan pienet lapset, joiden ohut iho ärtyy helposti.

Lapsille pitäisikin valita aina tuotteita, joissa on mahdollisimman vähän kemikaaleja.

Vanhemmat tarkempia ruuan kuin ihonhoitotuotteiden suhteen

Monet vanhemmat ovat tarkkoja sen suhteen, minkälaista ruokaa heidän lapsensa syövät. Iholla käytettävien aineiden tarkkailu sen sijaan on huonommissa kantimissa.

– Monet eivät varmasti tiedä, miten paljon esimerkiksi kemikaaleja imeytyy kehoon ihon kautta, arvelee luonnonmukaisen kosmetiikan asiantuntija, ravitsemusasiantuntija Hanna Skyttä.

– Ruoan mukana mahdolliset haitalliset aineet kulkevat ruoansulatuskanavan läpi ja hajoavat ennen kuin siirtyvät verenkiertoon ja sitä kautta elimiin. Ihonhoitotuotteet puolestaan siirtyvät ihon kautta suoraan verenkiertoon.

Skyttä muistuttaa, että erityisesti lasten kohdalla ihonhoitotuotevalinnat pitää tehdä huolellisesti. Lapsen iho on vielä kehitysvaiheessa ja läpäisevämpi kuin aikuisen iho.

– Esimerkiksi jotkut lääkeaineet voivat imeytyä lapsen iholta paljon nopeammin kuin aikuisen iholta. Lisäksi ihopinta-alaa on painoon verrattuna enemmän kuin aikuisilla.

Kemikaaleista allergiaa

Lähes jokainen suomalainen käyttää jonkinlaisia ihonhoitotuotteita, oli kyse sitten puhdistuksesta tai kosteuttamisesta. Herkkäihoisimmille tuotteet saattavat kuitenkin aiheuttaa allergisia reaktioita.

– Reaktiot voivat kehittyä pidemmällä aikavälillä tai ne voivat ilmaantua heti, kun jotain tuotetta käytetään. Oireena voi olla esimerkiksi punoitus, kutina, kuivuminen, hilseily, turvotus tai nokkosen polttaman näköinen paukamointi, kertoo lastentautien ja lastenallergologian erikoislääkäri Péter Csonka Terveystalosta.

– Oireita tulee etenkin ohuille ihoalueille, esimerkiksi silmäluomiin ja muualle kasvoihin.

Syypää punotukseen, kutinaan tai muihin oireisiin ovat useimmiten käytetyn kosteusvoiteen tai pesuaineen kemikaalit.

Monissa ihonhoitotuotteissa on säilöntäaineita, hajusteita tai alkoholia, josta iho ärtyy. Välittömiä nopeita allergisia reaktioita voivat aiheuttaa myös eloperäiset eläin- tai kasvikunnan valkuaisaineet.

Mahdollisimman vähän kemikaaleja

Ketkä sitten voivat saada oireita esimerkiksi kosteusvoiteesta? Ratkaisevassa asemassa tässä ovat muun muassa taustalla olevat allergiat tai ihon paksuus.

– Jos henkilöllä on astmaa, allergioita tai atooppista ihottumaa, hänellä on tavallista suurempi riski saada oireita myös ihonhoitotuotteista. Lisäksi riskiryhmässä ovat lapset, sillä heidän ihonsa ärtyy herkästi. On myös näyttöä siitä, että heidän ihonsa on ohuempaa kuin aikuisilla, Csonka kertoo.

Csonka on erikoistunut nimenomaan lasten allergisiin sairauksiin ja atooppisen ihottuman hoitoon. Yksi atooppisen ihon hoidon kulmakivistä on taustalla olevan tulehduksen pitäminen kurissa, ja tähän pyritään muun muassa välttämällä ihoa ärsyttäviä tekijöitä.

– Pyritään käyttämään esimerkiksi voiteita, joissa on mahdollisimman vähän säilöntäaineita, hajusteita ja lisäaineita.

Mahdollisimman lyhyt tuoteseloste

Lapsilleen kosteusvoiteita ja ihonhoitotuotteita valitsevia vanhempia erikoislääkäri Péter Csonka neuvoo vilkaisemaan tuoteselostetta.

Mitä enemmän ainesosia tuote sisältää, sitä varovaisempi kannattaa olla.

– Tuoteselosteissa on usein se ongelma, että ne eivät kerro tarpeeksi. Ainesosista saatetaan käyttää kuluttajalle vieraita termejä. Lääkärinä suosittelen tutkittuja, turvallisiksi todettuja tuotteita, joissa on mahdollisimman vähän kemikaaleja. Esimerkiksi hajusteita ei ole mitään tarvetta laittaa lapsen iholle.

Lähde: Deski

(MTV LIFESTYLE)

Lue myös:

    Uusimmat