Mainos

Lapsen elatusapuun viivästyskorko

Elatusapurästien ulosottoa aiotaan tehostaa viivästyskorolla. Samanaikaisesti saatavien vanhenemisaikaa lyhennettäisiin viiteen vuoteen. Eduskunnalle tänään annettu hallituksen esitys on tarkoitus saada voimaan vuoden 1999 alusta.

Esityksen mukaan elatusapusaatavan vanhentumisaika lyhenisi kymmenestä vuodesta viiteen vuoteen. Kaikki saman kalenterivuoden aikana erääntyneet erät vanhentuisivat samanaikaisesti seuraavaan kalenterivuoden alusta. Vanhentumista ei voisi enää katkaista. Nykyisin vanhentumisen voi katkaista esimerkiksi muistuttamalla velasta.

Elatusapua voitaisiin nyt periä palkan ja siihen rinnastettavan tulon ulosmittauksella nykyisen kolmen vuoden sijasta koko vanhentumisaikansa eli lähes kuusi vuotta. Kertamaksuna suoritettava elatusapu vanhentuisi eräpäivästään lukien ja viimeistään viidessä vuodessa siitä, kun lapsi on tullut täysi-ikäiseksi.

Myös elatusavulle tuleva korkolain mukainen viivästyskorko vanhentuisi viidessä vuodessa eikä viivästymistä voisi katkaista. Tällä haavaa korko on 11 prosenttia. Perinnän tehostaminen viivästyskorolla ja ulosmittausmahdollisuudella koko elatusvelvollisuuden ajan aina siihen saakka, kunnes lapsi täyttää 24 vuotta ovat vastapainoja vanhentumisajan lyhenemiselle.

Kerralla perinnässä voisi olla lähes kuuden vuoden rästit. Kun palkka ulosmitataan juoksevan elatusavun suorittamiseksi, velallisen palkasta voidaan nykyiseen tapaan ulosmitata normaalia suurempi osa eikä ns. vapaakuukausia myönnetä. Elatusapusaatavalla ja kunnan maksamaan elatustukeen perustavalla takautumissaatavalla olisi etuoikeus suhteessa elatusvelvollisen muihin velkoihin.

Maksamattomia elatusapuja on kertynyt jo 2,4 miljardia markkaa ja se on jatkuvasti kasvamassa. Rästisummasta noin 80 prosenttia oli kunnan takautumissaatavaa ja loppuosa varsinaista maksamatonta elatusapua.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.