Lapsen avioero surettaa – näin säilytät yhteyden lapsenlapsiin

Kun omalle lapselle tulee avioero, lapsenlapsistaan välittävä isovanhempi pysyy puolueettomana.

Ero on iso kriisi paitsi lapsiperheelle itselle, myös isovanhemmille.

– Tapaan isovanhempia, jotka sekä surevat lapsiperheen hajoamista että kantavat huolta siitä, pystyvätkö erotilanteessa säilyttämään yhteyden lapsenlapsiinsa, Väestöliiton Vanhemmuuskeskuksen perheneuvonnan koordinaattori Minna Oulasmaa sanoo.

Huolestuneille isovanhemmille Oulasmaalla on yksi neuvo: pysy neutraalina.

– Eroon ei pidä sotkeutua. Jos isovanhempi kokee, että oma lapsi on kärsinyt tai tullut petetyksi, hänestä voi tietenkin tuntua vaikealta pitää riittävää etäisyyttä ja jättää puuttumatta tilanteeseen. Mutta isovanhemman kuuluu pysytellä ulkopuolella niistä asioista, jotka eivät isovanhemmalle kuulu.

– Parhaiten isovanhempi auttaa tilanteessa tarjoamalla lastenhoitoapua tai auttamalla eroavia aikuisia ammattiavun pariin.

Joskus isovanhempien ja lasten entisten puolisoiden välit säilyvät niin hyvinä, että entinen miniä vaikka edelleen kuskailee lapsia anopille hoitoon.

– Ystävyys ja lämpimät välit ovat hyvä asia, kunhan samalla annetaan mahdollisuus elämän jatkumiselle. Jos anoppi ja ex-miniä ovat liian hyviä ystäviä, vierailevat säännöllisesti toistensa luona tai jopa matkustelevat yhdessä, siinä ei välttämättä ole tilaa pojan uudelle puolisolle. Anopin voi olla vaikea hyväksyä uutta miniäkokelasta, vaikka hänen poikansa ja ex-miniänsä eivät suunnittelisi yhteen paluuta, Oulasmaa selittää.

Joskus ero on tapahtunut tai tapahtuu isovanhemman parisuhteessa.

– Siitä on usein seurauksena se, että eronneet isoisät osallistuvat lastenlasten hoitoon vähemmän kuin omissa liitoissaan pysyneet. Yli 60-vuotiaiden erot ovat kasvusuunnassa, joten isoisät saattavat vieraantua lapsenlapsistaan yhä useammin, Oulasmaa sanoo.

Miksi erotaan ja miten eron voi välttää?

Parisuhdekouluttaja, tietokirjailija ja Eroseminaarin menetelmäkouluttaja Marianna Stolbow kertoi MTV Lifestylelle avioliittojen ongelmista ja keinoista eron välttämiseksi.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja