Lappi käänsi alkukauden vastoinkäymiset voitoksi: Lumi muutti brittimedian haukkuman "craplandin" joulun ihmemaaksi – tulossa jopa ennätyssesonki

Lapin matkailuyrittäjät hakevat kasvua kesämatkailusta 6:51
Video: Lapin matkailuyrittäjät hakevat kasvua kesämatkailusta

Lumen puutteesta, lentojen perumisista ja brittilehdistön kohuotsikoista alkutalvesta kärsinyt Lapin matkailu on saanut käännetyksi tilanteen jouluna parhain päin. Lumi pelasti sesongin, ja koko vuodesta on tulossa jopa ennätyksellisen vilkas.

Crapland, paskamaa. Näin nimitti lumetonta Lappia brittilehti The Sun sivun kokoisessa jutussaan 21. marraskuuta.

Lehti kirjoitti tuhansien brittiperheiden matkustavan joulupukin kotimaahan joka vuosi, mutta tänä vuonna monen ensikosketus Lappiin on voinut olla surkea lämpimän sään ja lumen puutteen takia.

Myöhemmin Lapin matkaajia koetteli lennokkihäirintä. Lontoon Gatwickin lentokenttä jouduttiin sulkemaan muutamaan otteeseen, kun sen läheisyydessä havaittiin miehittämättömiä droneja.

Gatwickiltä lennetään Lappiin päivittäin useita tilaus- ja reittilentoja etenkin joulusesonkina. Nyt ainakin yli tuhannen Lapin turistin matkasuunnitelmat muuttuivat lentojen vuoksi.

”Selvisimme kohusta säikähdyksellä”

Visit Rovaniemen toimitusjohtaja Sanna Kärkkäinen kertoo, että joulukuun ensimmäinen viikonloppu oli kriittinen joulukauden onnistumisen puolesta.

–Muutamia koneita vedettiin takaisin huonon sään takia, ja muutamia pettymyksiä tuli. Voi sanoa, että säikähdyksellä kuitenkin selvittiin. Lumi tuli aivan viime hetkellä ja sitä tuli sen verran koko Lappiin, että suosituimmat aktiviteetit voitiin toteuttaa.

Myös ennätyksiä tehtailtiin

Kärkkäisen mukaan Lappiin on tehty tänä vuonna enemmän charter-matkoja kuin koskaan aiemmin.

– Charter-lentoja meille tulee lähinnä Brittein saarilta mutta myös muualta Euroopasta. 700 koneen määrä on ennätyksellinen Lapin mittakaavassa. Suurin osa koneista on saapunut Rovaniemelle ja Kittilään.

Myös reittilentoja on lennetty Lappiin tänä vuonna ennätyksellinen määrä.

– Sen lisäksi tälle kaudelle on rakennettu lisää majoitusta. Tarjolle on tullut muun muassa eksoottisia lasi-iglun tyyppisiä uusia majoitusvaihtoehtoja.

Turistien käyntikohteista etenkin joulupukin pääpostin ovi on käynyt Kärkkäisen mukaan tiuhaan.

– Napapiirillä on ollut vilskettä pukin pääpostissa ja Joulupukin Kammarilla. Sinne on ennustettu 140 000 asiakkaan käyntiä pelkästään joulukuussa. Sekin on luku, johon ei ole aiemmin ylletty.

Turistit ovat nolostelleet crapland-otsikoita

Kärkkäisen mukaan marraskuiset kohuotsikot ja -jutut Lapista ”craplandina” ovat nolostuttaneet monia brittituristeja.

– Asiakaspalautteet ovat olleet lähinnä sitä, että meitä on pyydetty olemaan lukematta niitä juttuja, Kärkkäinen naurahtaa.

– Asiakkaat ovat olleet huolissaan siitä, miten yksipuolisen ja skandaalinhakuisen kuvan tilanteesta otsikot ovat antaneet. Toisaalta kohu piti Lappia esillä nimenä ja merkittävänä matkakohteena, kun se niin voimakkaasti nostettiin esille. Ei se kuitenkaan mairittelevaa ollut muuten. Kyllä se viilsi toimijoita.

Lumen puutteesta oli myös hyötyä

Kärkkäisen mukaan Lumen puutteesta oli alkukaudesta myös hyötyä.

– Ne matkustajat joita meillä alkukaudesta oli, pääsivät ihan käsittämättömän hienoille retkille. Me veimme asiakkaita nyt etenkin jäille. Kun Lapissa jää on kirkas, näytää siltä, että lammetkin olisivat jäätyneet pohjaa myöten. Tämä on kokemus, jota asiakkaamme eivät olleet koskaan ennen nähneet.

Vaikuttaako kohu myöhempiin kausiin?

Toistaiseksi on Kärkkäisen mukaan epävarmaa se, miten paljon kohu ja ylipäätään aiempaa lämpimämmät säät alkutalvesta vaikuttavat Lapin matkailuun myöhemmin.

– Jättääkö se jälkensä alkukauden myyntiin tulevina vuosina ja näkyykö epävarmuus keleistä matkailijamäärissä, Kärkkäinen pohtii.

– Reitit pyöräytetään Lontoon Gatwickistä käyntiin lokakuun lopussa ja vaikka me emme lumivarmuutta koskaan anna, alkukauteen on tarjolla edullisempaa matkaa ja ihmiset haluavat matkustaa silloin juuri siksi.  

Lue myös:

    Uusimmat