Tämä on ennätyksiä takovan Lapin matkailun salaisuus – talvituristeja on pian jo "liikaa", vaikka samoilla hinnoilla lomailisi Alpeilla

Lapin matkailun tuotot taotaan joulukuussa 7:22
Lapin matkailussa puolet koko vuoden tuotosta tehdään joulukuussa ja 90 prosenttia koko talvikauden aikana.

Lapissa on vietetty viime ajat paukkupakkasia – ja siinä sivussa paukkuvat matkailuennätykset. Koronaa edeltävät määrät on jo moni paikoin ylitetty ja vaikkapa Rovaniemellä matkailijoita on 25 prosenttia enemmän kuin vuonna 2022. Eurooppalaisten reittilentojen määrä on tuplaantunut. Kasvu aiheuttaa jo tiettyjä ongelmia.

– Meillä menee paremmin kuin koskaan, toteaa tyynesti Lapland Safaris -yhtiön toimitusjohtaja Rami Korhonen.

Hänen firmansa päätuote on moottorikelkkasafarit. Kelkan selkään pääsee aivan Rovaniemen keskustan kupeesta. Yrityskimppuun kuuluu myös Lapland Hotels, joka rakentaa paraikaa uutta hotellia. Talvella Rovaniemen hotellien täyttöaste on liki sata.

Majoitus tapissa, Airbnb pelastaa

Matkailijoita kävi Rovaniemellä viime vuonna noin 350 000. Näistä ylivoimaisesti suurin osa tuli ulkomailta. Kasvu on hurjaa, 25 prosenttia vuoteen 2022 verrattuna.

– Lapin matkailussa ulkomaalaisten osuus on noin 80 prosenttia, meidän firmalla 95 prosenttia, kuvailee Rami Korhonen.

– Me teemme liikevaihdosta 50 prosenttia yhden kuukauden, joulukuun aikana – talvikautena yli 90 prosenttia.

Jos ja kun kasvu vain jatkuu, ollaan jo majoituksen kanssa lirissä. Rovaniemi onkin Suomen johtava Airbnb-kaupunki. Yksityismajoitus on ratkaisevassa roolissa, se hoitaa jo noin 15 prosenttia vieraista.

Kun tällaisten lukujen äärellä pohditaan kasvun näkymiä, Korhosen mukaan sitä on haettava lumettomalta kaudelta, keväästä syksyn ruskaan. Aktiviteettejä mietitään ja kehitetään koko ajan. Niitä voivat olla vaikkapa sähköpyörävaellukset tuntureille sekä marja- ja sieniretket.

Ulkomaalaiset eivät bailaa baarissa

Ylipäätään matkailijat haluavat luontoelämyksiä, mitään baareissa bailaamista Lapin matkailu ei enää ole.

Kittilän Levin alueen matkailua kehittävä Visit Levin toimitusjohtaja Satu Pesonen kertoo tutkimuksesta, jonka hänen firmansa teki viime vuonna. 8000 eurooppalaiselta kysyttiin, mitä he haluavat Lapin matkaltaan.

– Vastaus oli selvä: luontokokemuksia. Jollekin se voi olla laskettelurinne, toiselle hiihtoretki. Joku tahtoo lumikengissä umpihankeen.

Myös Levillä pyyhkii hyvin. Laskettelijoiden määrä kasvoi jo ennen joulua 33 prosenttia 2022 syksyyn verraten. Tämä on kaikkien aikojen kovin luku.

Lapset tahtoivat Lappiin – ei Sveitsiin

Leville ensi kertaa saapunut belgialaisperhe hehkutti tyytyväisyyttään.

– Tämä oli lasten valinta. Sveitsiin vai Lappiin? He valitsivat Lapin, kertoo isä Lander Hendrickx, joka on belgialainen huippu-uimari.

– En ole koskaan nähnyt mitään näin kaunista. Luonto, metsät ja pläkkimustat yöt. Ja kaikkialla valkoista, hehkuttaa puoliso Kyri Van Hecke.

– Olemme tehneet vaikka mitä. Olemme olleet husky-safarilla, ajaneet moottorikelkalla katsomaan revontulia ja paistaneet vaahtokarkkeja nuotiolla – ja tietysti hiihtäneet, luettelee perheen äiti.

– Hotelli on hyvä ja ihmiset avuliaita. Tulemme varmasti uudestaan, lupaa herra Hendrickx.

31 astetta pakkasta, elämys skotille!

Rovaniemen Joulumaassa sai tammikuun alussa kuulla samaa tarinaa skotlantilaiselta perheeltä.

– Täällä on maaginen tunnelma, aloittaa perheen isä Brian Quinn.

– Lapset ovat olleet niin tyytyväisiä, kun ovat päässeet hiihtämään ja nähneet poroja, kehuu äiti Healey Quinn.

Samoin he kiittelevät ystävällistä ja avuliaasta henkilökuntaa.

– Eilen oli 31 astetta pakkasta. Sekin oli elämys, nauraa Brian Quinn.

"Hintataso estää massaturismin"

Hiihtokeskuksen hintataso hätkähdyttää. Kaksi yötä hotellissa yhden hengen huoneessa maksoi 450 euroa. Hampurilaisannos ja 16 senttiä viiniä ravintolassa, lasku 41 euroa. Euroopasta tietysti riittää varakkaita matkaajia loputtomasti.

– Laadukkaasta palvelusta tulee maksaa relevantti hinta, muuten tämä saisi massaturismin piirteitä, kuittaa Visit Levin toimitusjohtaja Satu Pesonen.

Lasketteluhissiin matkalla ollut helsinkiläinen Janne Myllymäki toteaa, että hänen hiihtoreissunsa Alpeille ei maksanut juurikaan enemmän kuin matka Suomen Lappiin.

Lapin matkailulla pyyhkii nyt joka tapauksessa ennennäkemättömän hyvin ja sitä kehitetään myös kestävän tulevaisuuden rakentamiseksi. Rami Korhosen Lapland Safaris tarjoaa tänä talvena ensi kertaa asiakkailleen sähkökelkkoja.

– Luonto on arvokkain omaisuutemme, josta meidän tulee pitää huolta, vakuuttaa Visit Levin johtaja Satu Pesonen.

 

Lue myös:

    Uusimmat