Mainos

Joulupukin konkurssiuhka kääntyi asiakasryntäykseksi – Lapin matkailuennätykset rikki

1:57

Joulupukki on houkutellut kaikkien aikojen ennätysmäärän matkailijoita Rovaniemen seudulle. Esimerkiksi Joulupukin Kammarissa napapiirillä kirjattiin uusi joulukuun ennätys, yli 80 000 matkailijaa.

Rovaniemen Matkailun ja Markkinoinnin toimitusjohtaja Sanna Kärkkäinen kehuu joulun ja uuden vuoden seutua henkeäsalpaavaksi.

– Ei täällä ole koskaan aiemmin ollut näin vilkasta. Useat yritykset ovat kirjanneet ennätyksiä ja erittäin merkittäviä liikevaihdon kasvuja. Monet yritykset kertovat tehneensä ennätysmyyntejä, Kärkkäinen luettelee.

Matkailijoita tulvi Lappiin tilauslentojen lisäksi uusilla reittilennoilla ja nyt myös junalla.

– Junalla tuli itse asiassa enemmän matkailijoita kuin lentämällä. Tämä asia on jäänyt viestinnässä aivan kokonaan huomaamatta, Kärkkäinen harjoittaa iloista itsekritiikkiä.

Konkurssipelosta ennätyksiin

Ennätysten syntymiseen Kärkkäinen löytää useita syitä. Yksi oli täydellinen yllätys.

– Viime kesänä maailmalla laajasti uutisoitu Joulupukin ja hänen pajansa konkurssiuhka kääntyi lopulta meille erittäin suureksi markkinointieduksi, Kärkkäinen hämmästelee.

Muita syitä ovat esimerkiksi brittitalouden elpyminen ja sitä kautta kasvanut brittien matkustusinto. Erittäin suuri merkitys on myös nopeasti kasvaneella aasialaisten lisääntyneellä Lapin matkailulla.

– Erityisesti kiinalaisten määrä on kasvanut todella paljon. Voi laskea, että parissa vuodessa heidän määränsä on kaksinkertaistunut. Joulupukin arvo Aasiassa on vahvassa kasvussa.

Venäläisistä tuli tilaa jonoon

Venäläisten määrän jyrkkä pudotus ei näy ainkaan Rovaniemen seudun matkailuluvuissa mitenkään. Siinäkin muhii iso yllätys.

– Venäläiset ovat korvautuneet aasialaisilla ja eurooppalaisilla. Meillä on pitkään ollut pula majoituskapasiteetista ja nyt kun venäläisiä on tullut vähemmän, jonotuslistalta on tavallaan tullut tilaa muille, Kärkkäinen luonnehtii.

Uusi ilmiö Rovaniemellä on myös yksityisten halu vuokrata asuntoja sesongin ajaksi. Nyt tarjolle tuli noin 200 huoneistoa.

– Se on yksi kasvun tekijä. Yksityisille vuokramarkkinoille on auennut aivan uusi markkina.

Kuskit loppuivat

Kärkkäinen huomauttaa, että omatoimimatkailijoiden määrä on hurjassa kasvussa myös jouluna ja he hankkivat majoituksensa usein yksityisiltä.

– Heitä on suorastaan tulvinut tänne. Ei sellaiseen ruuhkaan ole osattu varautua.

Majoitusmyynnin ohessa Lapin ja erityisesti Rovaniemen seudun ohjelmapalveluyrityksissä on tehty ennätysmyyntejä. Kaupaksi ovat menneet myös ravintolapalvelut ja retket. Se puolestaan on tuonut töitä kuljetuspalveluille.

– Kuljettajat ja autot on myyty loppuun monin paikoin.

Reittilennot lisääntyvät

Joulun ja vuodenvaihteen sesonkiin tuli eri puolilta Eurooppaa noin 450 tilauslentoa, parhaimmillaan 30 päivässä. Kaksikolmasosaa lennoista tulee Kittilään ja Rovaniemelle.

Tilauslentojen rinnalla reittilennot ovat lisääntyneet. Yksi merkittävimpiä on Lufthansan viikottainen lento Munchenistä Kittilään. Se parantaa samalla Lapin jatkoyhteyksiä maailmalle.

Amsterdamista tullut kolmihenkinen hollantilaisperhe suuntasi Luostolle.

– Siitä tehdään retkiä ympäristöön. Meillä on viisi vuotias tytär eikä hän osaa vielä murtomaahiihtoa. Siksi ajattelimme aloittaa laskettelusta, kertoo Max Wallien.

Napapiirin majalla Rovaniemelle huomaa helposti, että erityisesti kiinalaisia on aiempaa enemmän. Paksussa toppatakissaan pihalla värjötteli kaukaa tullut pariskunta.

– Tämä on aika kylmää minulle. Tulen Hongkongista mikä on suhteellisen kuuma paikka verrattuna tänne. Tultiin yöjunalla ja kaksi yötä ollaan täällä, Mike Catter myhäili tyytyväisenä.

Karibialta Lappiin punastelemaan

Kaukaa Karibialta St Martinin saarelta saapunut kuusihenkinen perhe nautti toppatakeissaan porotarhan vierelle sytytetystä nuotiosta. Lämpötilaero Lappiin on helposti 50-60 astetta. Syvänruskeilla kasvoilla helmeili pakkasvitiä.

– Tämä on meille varsin erilaista, perhe huikkasi kuvia napsiessaan.

Lapin suosiota turvallisena matkakohteena voivat lisätä myös maailman viime aikojen levottomuudet. Meksikolaisperhe tuli joulupukin vuoksi säätä pelkäämättä.

– Ostimme vaatteet tätä matkaa varten, koska tavallisesti emme pidä tällaisia takkeja ja hanskoja. Tämä sää on meille aika rankkaa, mutta me selviämme, tämä on hauskaa. Tärkeintä oli näyttää lapsille Joulupukin talo, Mebe Ponce iloitsi pakkasen keskellä. 

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.