Lappeenranta pohtii parin euron turistiveroa

Lappeenrannan seudulla valmistellaan turistiveron käyttöönottoa. Vero voisi olla kansainvälisten mallien mukaan 50 senttiä tai korkeintaan pari euroa vuorokaudelta.

Veron tuotto käytettäisiin matkailupalveluiden kehittämiseen, viihtyisyyden lisäämiseen, kulttuuritarjontaan tai esimerkiksi katujen ja liikenneväylien parantamiseen. Tuottoa voitaisiin ohjata myös alueen kansainväliseen matkailumarkkinointiin. Toisaalta verolla katettaisiin matkailusta aiheutuvia välillisiä kuluja.

Keksitty jo keskiajalla

- Kaupungit ovat perineet erilaisia maksuja matkailijoilta jo keskiajalta lähtien, muistuttaa historiasta kaupungin elinkeinoyhtiön Wirma Lappeenranta Oy:n toimitusjohtaja Markus Lankinen.

Muutaman euron turistivero on käytössä monissa Euroopan maissa, esimerkiksi Espanjassa, Saksassa ja Italiassa. Vero peritään yleensä hotelliöiden mukaan joko kiinteänä summana tai prosenttiperusteisesti.

- Moni matkailija on maksanut veron tietämättään, jos ei ole tutkinut hotellilaskun pientä pränttiä, Lankinen huomauttaa.

Ratkaisuja lähiviikkoina

Lappeenrannan seudulla maksua perustellaan matkailun kilpailukyvyn säilyttämisellä varsinkin jos venäläisten määrä lisääntyy ennustetusti. 

On olemassa arvioita, joiden mukaan pelkästään Lappeenrannassa voi liikkua 10 vuoden kuluttua jopa 20 000 ulkomaalaista turistia päivässä. Mahdollinen viisumivapaus voi mullistaa tilannetta enemmänkin.

- On syntynyt aito huoli siitä, että olemmeko kilpailukykykyisiä enää sellaisen skenaarion toteutuessa.  Itse uskon, että maksulla voidaan vaikuttaa niin paikallisen väestön kuin myös vierailijoiden viihtymiseen täällä, ehkä jopa pidentää tätä viipymää tällä alueella, yhdeksi idean isäksi mainittu Lankinen luonnehtii.

Turistivero on nyt heitetty paikallisen yrittäjäjärjestön ja kauppakamarin pohdittavaksi. Lankisen mukaan lähiviikkoina on tarkoitus kerätä mielipiteitä verosta ja istua alas pohtimaan ehdotusta. Yrityksiltä on pyydetty myös ehdotuksia veron käyttökohteista.

- Turistivero on maailmalla nimenomaan paikallinen ratkaisu. Parasta olisi täälläkin, että siitä saataisiin laaja yksituumaisuus eikä toteutusta tarvitsisi lähteä hakemaan lainsäädännön kautta koko maassa, Lankinen hahmottelee.

Käyttökohteet selville

Lappeenrannassa hiljattain avattu Grande Orchidee -luksustavaratalo tavoittelee maksukykyisiä venäläisiä asiakkaita. Liike suhtautuu ensi kuulemalta varauksellisesti turistiveroon.

- Jos meiltä kysytään, niin vastaus on ei. Pitäisi ainakin tietää miten veron tuotto käytetään ja voiko se sitten hyödyttää esimerkiksi kauppaa, pohtii tavaratalonjohtaja Topi M. Riutta.

Nykyisessä valuuttatilanteessa turistivero ei ainakaan ole paras mahdollinen, koska heikentynyt ruplan kurssi on Riutan mukaan karsinut jo selvästi keskiluokan matkustelua ja tuntuu myös luksustuotteissa.

- Meitä pidetään kalliina matkailumaana ja jos siihen tulee vielä lisiä niin siinä voi moni miettiä, että tuleeko vai eikö tule Suomeen. Voi olla, että siellä voi tarkan ruplan ihmiset tosissaan jäädä kotiin, Riutta varoittaa.

Nykytuotto noin miljoona

Lankisen mielestä esimerkit maailmalta osoittavat, että pelko on turha.

- En usko, että kukaan jättää matkustamatta esimerkiksi Amsterdamiin, Hampuriin, New Yorkiin tai Roomaan tällaisen maksun takia, Lankinen vertaa.

Nykyisillä matkustajamäärillä turistivero voisi tuottaa Lappeenrannan seudulla noin miljoona euroa vuodessa.

Muutama euro menettelee

Luksustuotteita ihastellut ja kehunut viipurilainen Roman Belin maksaisi uuden veron, jos se pysyy kohtuullisena.

- Pari, kolme euroa ei ole paljon. Jos se olisi 20 euroa, en maksaisi enkä tulisi, Belin hymähtää.

Paljon matkustellut mies sanoo huomanneensa erilaisia kuluja hotellilaskuissa pitkin maailmaa.

- Tiedän, että arabimaissa maksetaan enemmän, vero voi olla 5-8 prosenttia yhdeltä yöltä, Belin vertailee.


Lue myös:

    Uusimmat