Mainos

Läppäreitä uhkaa totaalinen lentokielto USA:ssa – taustalla pelko terrorismista

Vuoden alussa USA kielsi kännykkää suurempien elektronisten laitteiden viemisen matkustamoihin lennoilla, jotka suuntautuvat kymmenestä Lähi-idän ja Afrikan maasta Yhdysvaltoihin. Nyt kielto uhkaa laajentua myös matkustamoihin, kertoo Tivi.

Yhdysvaltain ilmailuhallinto (FAA) haluaa estää läppärien kuljettamisen lentokoneiden ruumassa niiden syttymisuhan vuoksi. Kansainvälisen terrorismin pelossa kannettavat tietokoneet halutaan kieltää myös matkustamoista.

Syy FAA:n pelkoon on, että kannettavien tietokoneiden sisältämät litium-ioniakut saattaisivat aiheuttaa vakavan riskin lentotuvallisuudelle kuumentuessaan helposti syttyvien aineiden läheisyydessä. Pahimmillaan koko kone saattaisi pudota taivaalta.

Turvallisuusviranomaiset taasen pelkäävät, että terroristit ujuttavat läppäreiden rakenteisiin räjähdysaineita, joita turvatarkastuksissa ei havaita.

Arkiset esineet saattavat sytyttää koko koneen ilmiliekkeihin

FAA testasi syttymisriskiä kymmenen kertaa pakkaamalla täyteen ladatun läppärin matkalaukkuun, jossa sen litium-ioniakku asetettiin tahallisesti kuumenninta vasten. Näin testaajat pyrkivät imitoimaan kiitoradalla syntyvää lämpöä. Osassa testilaukuista oli läppärin lisäksi riskipitoisia, helposti syttyviä esineitä, osassa ei.

Kun matkalaukusta ei löytynyt helposti syttyviä esineitä, läppärin syttyminen saatiin sammutettua lentokoneissa yleisesti käytetyn halon-järjestelmän avulla. Mikäli halon-järjestelmää ei ollut, läppärin sisältänyt laukku leimahti liekkeihin, vaikkei sen sisällä ollut muita riskiesineitä.

Huolestuttavan FAA:n testistä tekee havainto, että tietyt arkiset esineet voivat ylikuumentua lentokoneen kiihdyttäessä kiitoradalla. Erityistä huolta aiheuttavat aerosolia sisältävät tuotteet. Esimerkiksi kuivashampoo syttyi läppärin viereen sijoitettuna palamaan niin voimakkaasti, ettei edes lentokoneen sammutusjärjestelmä pystynyt tukahduttamaan nopeasti leimahtaneita liekkejä.

Palo oli niin voimakas, että ilmailuviranomaiset pelkäävät samankaltaisen roihun voivan levitä lastiruumasta niin matkustamoon kuin lentokoneen ilmassa pysymiselle olennaiseen elektroniikkaan.

Testitulosten vuoksi FAA suositteleekin, että läppäreiden pakkaaminen ruumaan menevien tavaroiden joukkoon kiellettäisiin kansainvälisesti. Myös Euroopan lentoturvallisuusvirasto ja useat lentoyhtiön ovat kiellon kannalla.

Läppäreihin piilotettuja räjähdysaineita vaikea havaita

Matkustajien kannalta asia muuttuu kinkkisemmäksi, mikäli läppärikielto yletetään Yhdysvaltojen toiveiden mukaisesti ruuman lisäksi matkustamoon.

Mashablen mukaan Yhdysvaltain turvallisuusvirasto pohjaa vaatimustaan laajemmalle kiellolle sillä, että lentokoneen matkustamoon kuljetetuista tavaroista on vaikea havaita tiettyjä räjähdysaineita. Ruumaan menevissä matkatavaroissa nämä aineet huomataan.

Terroristit siis saattaisivat viedä läppärin rakenteisiin sujautetun pommin matkustamoon ilman, että turvatarkastus sitä havaitsisi. Pian Yhdysvaltoihin saattaakin joutua matkustamaan täysin ilman kannettavaansa.

***

0:36

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.