Lapin pomolle riitti: Pelastajat joutuvat pukeutumaan kuin talvisodassa – "Nyppii suunnattomasti"

Lapin hyvinvointialueen pelastusjohtaja Markus Aarto ei voi ymmärtää, miksei sisäministeriön pelastusosaston laatimassa virkapukuohjeessa ole asianmukaisia talvivaatteita. 

Aarto kertoo MTV Uutisille kritisoineensa talvivarustuksen puuttumista jo neljän vuoden ajan. Asiaan ei ole kuitenkaan saatu muutosta. 

– Kaikilla muilla viranomaisilla, niin poliisilla kuin rajavartiolaitoksella, on asialliset talvivaatteet, pakkasvaatteet, turkislakit ja kaikki muut. Jostain syystä pelastustoimen virkavaatteisiin näitä ei ole laitettu, Aarto selventää. 

Aarto kirjoitti asiasta myös viestipalvelu X:ssä perjantaina. 

– Joukkoni tänäänkin hoitavat tehtäviään äärimmäisissä olosuhteissa pakkasen ollessa –30°C–44,3°C, on asianmukaisten vaatteiden puuttuminen pöyristyttävää työturvallisuudella leikkimistä!

Ministeriöltä ei edes vastausta

Aarton mukaan hän ei ole neljän vuoden aikana koskaan saanut sisäministeriöltä edes vastausta kritiikkiinsä talvivirka-asujen puutteesta. Toimia ja muutoksia virkapukuohjeeseen tarvittaisiin nopealla aikataululla.

– Kylmä on nyt. Eihän se olisi vaikeaa, kun muilla viranomaisilla on hyvät varusteet. Voisi ottaa tuotekuvaukset sieltä ja vaihtaa värit, niin siinähän on hyvät pakkasvaatteet. Ei se ole sen vaikeampaa ratkaista, Aarto alleviivaa. 

Aarton mukaan asian hoitamattomuudessa on kyse sisäministeriön pelastusosaston haluttomuudesta puuttua tilanteeseen. 

– Ei se ole mistään muusta kiinni. Mikäli halua olisi, niin tämän voisi tehdä muutamassa viikossa tai kuukaudessa, Aarto huomauttaa. 

"Malli Cajander"

Lapin pelastusviranomaiset osaavat Aarton mukaan suojautua kylmältä ja varusteiden puute ei suoranaisesti vaikuta pelastustehtävien hoitoon. 

Virkatehtävät hoidetaan kuitenkin "malli Cajanderin" –tyyppisillä varustuksilla. Tällä viitataan siihen, että pelastusviranomaiset joutuvat täydentämään sääolosuhteisiin riittämätöntä virka-asua siviilivarustuksellaan.

– Niin kuin talvisodassa, jokaisella on omanlaista vaatetta päällänsä. Työnantajan pitäisi työvaatteet tarjota lain mukaankin, Aarto muistuttaa. 

Operatiivisissa pelastustehtävissä työskentelevät käyttävät esimerkiksi kelkkahaalareita – tai mitä tahansa omasta vaatekaapista löytyy, työtehtäviä hoitaessaan. 

– Esimiehellä tulee ikävä olo itselle, kun ei voi tarjota muuta kuin kauniita sanoja. Tämä on jokatalvinen ongelma, kyllä tämä nyppii suunnattomasti, kun kukaan ei viitsi edes vastata asiaan. Tuntuu niin arrogantilta, Aarto huokaa. 

Palomestarin vinkit paukkupakkasiin 1:03
Helsinkiläinen palomestari Timo Ustinov kertoi uudenvuodenjuhlijoille pukeutumisneuvonsa paukkupakkasiin ja aluskerrastoihin liittyen.

Yhdet ulkohousut – sadehousut

Asianmukaisten talvivarusteiden puute ei ole pelkästään Lapin pelastustoimen ongelma, vaan valtakunnallinen.

– Tuotekuvastosta löytyy yhdet ulkohousut, jotka ovat sadehousut. Niissä ei ole kuin pelkkä kangas. Siinä on se, millä pitäisi pärjätä täällä, Aarto kertoo. 

Pelastustoimen virkapukuohje on nähtävillä valtioneuvoston verkkosivuilla. Kyseinen ohje on julkaistu vuonna 2016.

Lue myös:

    Uusimmat