Pelastusjohtajien mitta ministeriön venkoiluun täyttyi – kauan kaivatuista talvivarusteista syntyi radikaali ratkaisu

Pelastusjohtajat ovat sopineet toimenpiteistä asianmukaisten virkavarusteiden hankinnasta ohi sisäministeriön. Päätös tehtiin eilen sen jälkeen, kun MTV Uutiset nosti varustetilanteen laajemmin esille uutisissa.

MTV Uutiset on kuluneen viikon aikana selvittänyt pelastustoimen henkilöstön työvarusteiden puutteellisuutta, etenkin talviolosuhteissa. Asian nosti esille Lapin hyvinvointialueen pelastusjohtaja Markus Aarto

Sisäministeriö vastasi Aarton kritiikkiin muistuttamalla, että työnantajan vastuulla on huolehtia pelastustoimentehtäviä hoitavien tarkoituksenmukaisista ja työturvallisista varusteista. 

Pelastustoimen virkapukuohjeen laatii kuitenkin sisäministeriön pelastusosasto.

– Tähänastinen uskomus on ollut, että ministeriö edellyttää virkapukuasetusta ja virkapukuohjetta noudatettavan, mutta liturgia näkyy nyt muuttuneen siten, että näin ei olekaan, Aarto kommentoi nyt MTV Uutisille.

"Asia ei etene sisäministeriön kautta"

Sisäministeriön ohjeistuksen mukaan pelastustoimen henkilöstön pukeutumisen tulee virkapukua käytettäessä olla yhtenäistä. Ohjeessa myös kerrotaan, että pelastustoimen virkapuvusta ja sen käytöstä säädetään muun muassa pelastuslaissa (379/2011). 

Asianmukaisten talvivarustuksen puuttumiseen kyllästyneet pelastusjohtajat ovat Aarton mukaan nyt sopineet toimenpiteistä uusien varusteiden hankkimiseksi – sisäministeriön virkapukuohjeen ohi. 

– Olimme kaikki yksimielisiä siitä, ettei asia etene sisäministeriön kautta, Aarto kertoo pelastusjohtajien yhtenevästä näkökulmasta.  

Varustehankinnoissa mukana kaikki pelastuslaitokset

Aarton mukaan nyt päätetyissä varustehankinnoissa ovat mukana kaikki Suomen pelastuslaitokset. 

Vaatehanke toteutetaan pelastuslaitosten kumppanuusverkoston puitteissa. 

– Varusteet pyritään pitämään ulkoasultaan samannäköisinä kaikissa pelastuslaitoksissa, Aarto sanoo. 

Tulevaisuudessa pelastusviranomaiset tulevat siis saamaan talviolosuhteisiin sopivat työvarusteet. 

Samassa hankkeessa pyritään täydentämään myös pelastajien kesävarustuksia, jotka ovat tarpeellisia kansainvälisissä operaatioissa. 

Sisäministeriön pelastusosasto väistelee vastuuta

Päätös varusteiden hankinnasta saatiin pelastusjohtajien kesken nopeasti aikaiseksi, mutta Aarto peräänkuuluttaa edelleen sisäministeriön vastuuta asian hoitamisessa.

– Kummeksun edelleen pelastusosaston väistelyä asiassa, joka on ollut esillä jo vuosia. Mikään yllätys se ei tosin ole, Aarto miettii. 

Ihmetystä aiheuttaa myös sisäministeriön laatiman virkapukuohjeen merkitys tulevaisuudessa, kun hankinnat tehdään nyt itsenäisesti. 

– Arvoitukseksi tosin jää, mikä merkitys pelastusosaston asetuksilla ja ohjeilla on jatkossa, kun niistä näemmä kehotetaan poikkeamaan, Aarto pohtii.

Palomestarin vinkit paukkupakkasiin 1:03
Helsinkiläinen palomestari Timo Ustinov kertoi uudenvuodenjuhlijoille pukeutumisneuvonsa paukkupakkasiin ja aluskerrastoihin liittyen.

Lue myös:

    Uusimmat