Lapin pelastuspomo ärähti talvivarustuksen puutteesta – Sisäministeriö lyö pallon takaisin: Työnantajan vastuulla

Sisäministeriön pelastusosaston mukaan on työnantajan vastuulla huolehtia, että pelastustoimentehtäviä voidaan hoitaa tarkoituksenmukaisissa ja työturvallisissa varusteissa. MTV tiedusteli asiaa ministeriöltä samalla, kun uutisoimme Lapin pelastusjohtajan älähdyksesta puuttuvista varusteista. 

Sisäministeriön pelastusosaston neuvotteleva virkamies ja yksikön päällikkö Tiina Snellman sanoo, ettei pelastusosaston tiedossa ei ole, että virkapukuryhmässä olisi käsitelty pelastusjohtaja Markus Aarton tekemää aloitetta lämpimistä virkavaatteista.

– Asia on kuitenkin erittäin tärkeä ja pyrimme asiaa viemään eteenpäin, Snellman lupaa.

Sisäministeriön pelastusosaston laatimassa virkapukuohjeessa ei ole asianmukaisia talvivaatteita pelastajille. 

Lapin hyvinvointialueen pelastusjohtaja Aarto kertoi MTV Uutisille kritisoineensa pelastusviranomaisten talvivarustuksen puuttumista jo neljän vuoden ajan. Aarton mukaan hän ei ole koskaan saanut sisäministeriöltä edes vastausta kyselyihinsä. 

Varusteiden sopivuudessa kehittämistarpeita 

Sisäministeriön Snellman kertoo MTV Uutisille, että pelastusalalla toimii niin sanottu virkapukujen asiakastyöryhmä, joka välittää kehittämisehdotukset ministeriön pelastusosastolle. 

Virkapukutyöryhmän työhön osallistuu Snellmanin mukaan sisäministeriön pelastusosaston edustajien lisäksi useita pelastuslaitoksia. 

Esimerkiksi Lapin hyvinvointialueen pelastusjohtaja Markus Aarton mainitsemat puutteet pelastusviranomaisten talvivarustuksesta pitäisi kulkeutua työryhmän kautta sisäministeriöön, mutta näin ei ole Snellmanin mukaan tapahtunut. 

Vuodenvaihteessa sisäministeriön johdolla pidetyssä esiselvityshankkeessa on kuitenkin käsitelty pelastustoimen virkavaatteita koskevia kehittämistarpeita. Teemat ovat samoja, joista pelastusjohtaja Aartokin kertoi MTV Uutisille. 

– On nostettu tarve kehittää pelastustoimen virkapukuvalikoimaa niin, että valikoimassa olisi myös vaihtoehtoja erilaisiin työskentelylämpötiloihin, erityisesti kylmiin ja talviolosuhteissa työskentelyyn soveltuvia virkavaatteita. 

– Varusteiden sopivuus myös kuumissa olosuhteissa työskentelyyn on nostettu esille, Snellman kertoo.

Vastuu varusteista työnantajalla

Snellmanin mukaan pelastusosastolla ollaan varautumassa virkavaatemallistoa koskevan sopimuksen kilpailutukseen.

– Sitä varten kehittämistarpeita tullaan kokoamaan, jotta niitä voidaan ottaa paremmin huomioon valmistuksessa, Snellman lupaa.

Snellman kuitenkin alleviivaa, että vastuu oikeanlaisten työvarusteista on työnantajalla.

– On kuitenkin työnantajan, eli tässä tapauksessa hyvinvointialueen, vastuulla huolehtia, että pelastustoimentehtäviä voidaan hoitaa tarkoituksenmukaisissa ja työturvallisissa varusteissa myös eri sääolosuhteet huomioiden, Snellman viittaa Aarton sisäministeriölle kohdistamaan kritiikkiin. 

Pelastustoimen virkapukuohjeen laatii sisäministeriön pelastusosasto. Virkapukuohje on nähtävillä valtioneuvoston verkkosivuilla. Ohje on julkaistu vuonna 2016.

Palomestarin vinkit paukkupakkasiin 1:03
Helsinkiläinen palomestari Timo Ustinov kertoi uudenvuodenjuhlijoille pukeutumisneuvonsa paukkupakkasiin ja aluskerrastoihin liittyen.

Lue myös:

    Uusimmat