Mainos

Länsivallat varoivat uusia Venäjän vastaisia sanktioita

Länsivallat torppasivat keskiviikkona Venäjän pääsyn neuvottelupöytäänsä vastalauseena maan toimille Ukrainassa.

Ele ei osunut otollisimpaan saumaan, sillä pääosin rauhallisesti sujuneet Ukrainan presidentinvaalit olisivat tarjonneet hyvän hetken neuvotteluihin Venäjän kanssa.

Niin sanotut G7-maat kokoontuivat kuitenkin Brysseliin ilman Venäjää, sillä asiasta oli päätetty maaliskuussa Krimin haltuunoton jälkeisissä kriisitunnelmissa. G7-maihin kuuluvat Yhdysvallat, Britannia, Ranska, Saksa, Italia, Kanada ja Japani. 

Kokouksen osallistujat tähdensivät, että painetta Venäjää vastaan on pidettävä edelleen yllä. 

-Kysymys (Venäjän paluusta neuvottelupöytiin) on yhä ennenaikainen, sanoi kokousta isännöivä Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Herman van Rompuy

Hänen mukaansa Venäjän ei kuitenkaan välttämättä tarvitse vetäytyä Krimiltä, jotta sillä olisi taas pääsy teollisuusmaiden kokouksiin. 

Uusien sanktioiden sijaan länsivaltojen odotettiin keskittyvän kaksipäiväisessä kokouksessa Ukrainan tukemiseen ja kriisin ratkomiseen diplomatiateitse. 

Kokousjärjestelyistä vastaavien virkamieslähteiden mukaan talouspakotteiden käyttöönotto on tällä hetkellä poissa laskuista. Vielä Ukrainan presidentinvaalien alla Saksan ja Ranskan johtajat antoivat ymmärtää, että talouspakotteita voi olla luvassa, jos vaaleja häiritään.  

Saksan liittokansleri Angela Merkel tähdensi kokouksen alla, että länsimaat ovat yhä valmiita pakotteisiin, jos Venäjän presidentti Vladimir Putin ei suostu liennyttämään Itä-Ukrainan levottomuuksia. 

Diplomatian mahtiviikko  

Teollisuusmahdit ovat pedanneet tilaisuuden Putinin tapaamiseen toisessa yhteydessä myöhemmin tällä viikolla.

Yhdysvaltain presidentin Barack Obaman tähdittämä diplomatian superviikko Euroopassa huipentuu perjantaina maihinnousun 70-vuotisjuhlallisuuksiin Ranskan Normandiassa. Ranskan presidentti Francois Hollande on kutsunut paikalle myös Putinin, joka aikoo tavata Hollanden lisäksi ainakin Saksan ja Britannian johtajat.  

Oleellisin avain kriisin ratkaisuun eli Ukrainan ja Venäjän välinen neuvottelukanava on yhä heiveröinen. Ukrainan tuore presidentti Petro Poroshenko on kutsuttu niin ikään Normandiaan ja hän on toivonut tapaavansa Putinin. Tiettävästi tapaamista ei ole Putinin puolelta suunnitelmissa.   

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.