Lännen media: Tshernobylin laskeuma puolittuu, suomalaisille yhä miniannos

Tshernobylin ydinonnettomuudesta koitunut radioaktiivisen laskeuman säteily puolittuu tänä keväänä, kertoo Lännen Media.

Tarkan päivämäärän määritteleminen on kuitenkin haastavaa, sanoo  ympäristön säteilyvalvonnasta vastaava johtaja Tarja K. Ikäheimonen Säteilyturvakeskuksesta Lännen Medialle.

Hänen mukaansa puoliintumisaika tulee täyteen toukokuun 13. päivänä, jos se lasketaan räjähdyksestä. Jos lasekminen aloitetaan siitä, kun radioaktiivinen laskeuma satoi Suomeen, päivämäärä on 15. toukokuuta.

– Tätä voi laskea monella eri tavalla. Sanoisin, että Suomeen tulleesta cesium-137:stä on ympäristössämme jäljellä nyt noin puolet.

Cesiumin isotooppi 137 hajoaa luonnossa hieman yli 30 vuoden puoliintumisajassa. Käytännössä ihmisten kehoon kulkeutuvan säteilyn määrä puolittui Ikäheimosen mukaan jo elokuussa 2008, sillä cesium painuu maaperään ja vesistöjen pohjaan.

– Lähes kaikki Tshernobylin aiheuttama säteily, mitä ihmiset Suomessa saavat, on nykyään sisäistä annosta, eli se tulee ruuan ja juoman kautta – lähinnä luonnonantimista.

Suomi sai Tshernobylin enemmän radioaktiivisia aineita kuin suurin osa Euroopan muista maista. Ensimmäisen vuoden aikana Tshernobyl lisäsi ulkoista taustasäteilyä Suomessa enimmillään 15–20 prosenttia. Nykyään osuus on laskenut Ikäheimosen mukaan jo hyvin pieneksi.


Lue myös:

    Uusimmat