Mainos

Tiesitkö? Suomen luonto ei ole unohtanut Tshernobylin radioaktiivista katastrofia – tämä kannattaa muistaa sieniä käsitellessä

1:57
Video: Sieniä voi kasvattaa myös kotona kahvinporoissa tai puupölkyssä

Tshernobylin ydinvoimalan räjähdyksestä on kulunut jo yli 30 vuotta eikä katastrofi enää liiemmin askarruta tavallisten kaduntallaajien mieliä.

Suomen luonnossa, kuten esimerkiksi sienissä on kuitenkin edelleen onnettomuudessa levinnyttä radioktiivista cesiumia. Lisäksi sienissä on sitoutuneena myös luonnon omia radioaktiivisia aineita. Tämä on hyvä pitää mielessä nyt sienestyskauden aikana.

Säteilyturvakeskuksesta todetaan, että tavanomaisesta sienien tai marjojen kulutuksesta ei kerry paljoakaan säteilyannosta vuoden aikana. Pelkoon ei siis ole aihetta, mutta esimeriksi Martat suosittelevat edelleen sivuillaan, että sienien käsittelyohjeet kannattaa pitää mielessä käytettäessä sieniä sellaisilta alueilta, jolla Tshernobylin aiheuttama laskeuma on ollut suurempi.

Säteilyturvakeskuksen ohjeiden mukaan radioaktiivista cesiumia voidaan vähentää sienistä liottamalla tai keittämällä niitä vedessä. Tällöin suurin osa cesiumista siirtyy veteen. Kun vesi heitetään pois, niin peräti 70-80 prosenttia cesiumista saadaan poistettua. Mikäli vettä käytetään runsaammin ja käsittely toistetaan, niin jopa 95 prosenttia sienien sisältämästä cesiumista saadaan poistettua.

Tarkemmat ohjeet voi lukea Säteilyturvakeskuksen sivuilta.

 

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja