Mainos

Taas täyskäännös säässä! Takatalvi väistyy ja luvassa jopa hellelukemia – myös ukkoset iskevät loppuviikolla: "Ukkoskautemme saattaa avautua näyttävästi"

4:51

Takatalvi näyttää olevan taputeltu lähes koko maassa ja sää kääntyy pikkuhiljaa kohti hellelukemia. Viikonlopun aikana voidaan nähdä niin sadetta kuin aurinkoakin.

– Tällä hetkellä lähes kaikki vaihtoehdot vajaan 10 asteen kaatosateesta yli 20 asteen auringonpaisteeseen ovat vielä auki, matalapaineen lopullinen reitti sanelee viikonlopun säämme, MTV:n meteorologi Markus Mäntykannas kirjoittaa Forecan blogissaan.

Takatalvi ei vielä hellitä Lapissa

Talvesta ei kuitenkaan päästä lähipäivinä eroon maan itä- ja pohjoisosassa. Tiistaina Itä-Suomessa kulkeva sadealue voi muuttua rännäksi tai märäksi lumeksi.

– Keskiviikon vastaisena yönä lunta voi tupruttaa useita senttejä ja maisema muuttuu monin paikoin keskiviikkoaamuun mennessä valkeaksi. Tiistain ja keskiviikon lämpötilat jäänevät valtaosassa maata 10 asteen vaiheille tai sen alapuolelle, Mäntykannas kirjoittaa.

Torstai on Mäntykannaksen mukaan pääosin poutainen ja osin aurinkoinenkin päivä, kun Venäjän korkeapaineen vaikutus yltää meille. Samalla ilma lämpenee jo 10 ja 15 asteen välille maan etelä- ja keskiosassa.

Kaatosateita, ukkosta vai aurinkoa?

Perjantain matalapaineen lopullinen reitti määrittelee sen, jääkö Suomi lämpimän ilmamassan ulkopuolelle kaatosateiden alle vai ulottuuko lämpimämpi kieleke maan kaakkois- ja itäosaan.

– Tällöin lämpötila voisi kohota 20 asteeseen, kun taas kaatosadevaihtoehdossa jäätäisiin paikoin 10 asteen alapuolelle. Mikäli lämpimän ja kostean ilman kieleke yltää maan itäpuoliskolle, saattaa ukkoskautemme avautua näyttävästi Venäjällä syntyvien ukkossateiden myötä, Mäntykannas kertoo.

– Matalapaineen reitistä huolimatta ilma kuitenkin meillä viikonloppua kohden lämpenee ja lämpötila on pitkässä juoksussa palautumassa keväisempiin lukemiin, ehkä vähitellen jo lähemmäs 20 astetta, hän jatkaa.

"Perjantai on mielenkiintoinen päivä"

Forecan päivystävän meteorologi Juha Föhrin mukaan keskiviikkona tuuli voimistuu ja luvassa on vesisateita. Pohjoisessa sateet tulevat lumena ja räntänä. Tämä on hänen mukaansa viimeinen merkki väistyvästä takatalvesta.

– Torstai on poutapäivä koko maassa, etelässä ja kaakossa lämpötila nousee 15 asteeseen. Perjantai puolestaan on mielenkiintoinen päivä, sillä silloin on vieläkin lämpimämpää, mutta lämpöä seuraa sadealue. Etenkin Itä-Suomessa tämä tarkoittaa ukkoskuuroja. Jos pilvipeite kuitenkin rakoilee, lämpötila voi nousta yli 20 asteeseen, Föhr sanoo.

Ensi viikolla voi viilentyä jälleen

Föhrin mukaan lämpimät ilmat jatkuvat lauantaille. Idässä on aurinkoista, lännessä enemmän pilviä ja noin 15 astetta lämmintä, kun taas Pohjois-Lapissa lämpötila on 10 asteen tuntumassa.

Venäjällä mitataan Mäntykannaksen mukaan hellelukemia todennäköisesti jo tulevan viikonvaihteen tai ensi viikon aikana. Ennuste on kuitenkin epävarma varsinkin Suomen ja Baltian osalta.

– Sunnuntaina ei nähdä suuria muutoksia, koko maassa on poutaista, mutta ensi viikolla viilenee jälleen ja sateita nähdään lähes koko maassa, Föhr sanoo.  

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja