Maaliskuu oli tavanomaista lämpimämpi: "Jopa poikkeuksellista" – Suurimmillaan ääripäiden lämpötilaeroa kertyi kuun aikana huimat 44 astetta!

Maaliskuu oli Suomessa tavanomaista lämpimämpi, kertoo Ilmatieteen laitos.

Maan keskilämpötila vaihteli viime kuussa lounaissaariston ja etelärannikon vajaasta kolmesta lämpöasteesta Pohjois-Lapin kuuteen pakkasasteeseen.

Ilmatieteen laitoksen tilastojen mukaan keskilämpötila oli maan etelä- ja keskiosassa harvinaisen korkealla suhteessa tilastolliseen vertailukauteen 1981–2010. Suomen etelärannikolla oli Ilmatieteen laitoksen mukaan pitkän ajan tilastoihin nähden jopa poikkeuksellisen lämmintä.

Keskilämpötila oli maan eteläosassa vajaat neljä astetta, maan keskiosassa noin kolme astetta ja pohjoisessa noin kaksi astetta tavanomaista korkeampi.

Maaliskuun ylin lämpötila mitattiin Mäntsälän Hirvivaarassa. Kuun lämpöhuippu havaittiin maaliskuun 26. päivänä, jolloin mittari nousi 12,6 lämpöasteeseen. Alimmillaan maaliskuun lämpötilat kävivät Sodankylän Vuotsossa ja Lokassa. Maaliskuun ensimmäisenä päivänä oli pakkasasteita näillä asemilla jopa 31,8 astetta.

Lapissa harvinaisen lumista


Sademäärien osalta maaliskuu oli tavanomainen tai tavanomaista sateisempi. Maan lounaisosassa sekä Pohjois-Lapissa satoi harvinaisen paljon. Tavanomaista vähäsateisempaa oli Pohjois-Pohjanmaan länsiosassa.

Kuukauden pienin sademäärä mitattiin Vaalan Pelson havaintoasemalla, jossa sadetta tuli 11,1 millimetriä.

Kuun korkein sademäärä, eli 81,1 millimetriä, mitattiin Enontekiön Kilpisjärven kyläkeskuksen asemalla. Samalla asemalla mitattiin myös maaliskuun suurin vuorokauden sademäärä, joka oli 28,5 millimetriä.

Maaliskuun alkaessa suuressa osassa maata oli lumipeite, mutta isossa osassa maan etelä- ja keskiosaa kuukausi päättyi lumettomana.

Lunta oli runsaasti Kainuusta Koillismaan kautta Lappiin ulottuvalla alueella. Suuressa osassa Lappia lumensyvyys oli kuun vaihtuessa harvinaisen tai jopa poikkeuksellisen suuri.

Sääilmiö on Ilmatieteen laitoksen mukaan harvinainen, jos se esiintyy harvemmin kuin keskimäärin kerran kymmenessä vuodessa. Poikkeukselliseksi sääilmiön tekee, jos se esiintyy sadan vuoden aikana keskimäärin kolme kertaa tai vähemmän.

Lue myös:

    Uusimmat