Lampaantalja lämmittää suomalaiskodeissa – tiedätkö taljasi alkuperän?

Lampaantaljat ovat lämmittävä ja pehmeä sisustuselementti, joita suomalaiset ostavat erityisesti talvikuukausina, mutta miten lampaantaljoja tuotetaan, ja voiko niitä kutsua eettisiksi?

Lampaantalja lämmittää monen suomalaisen pulkkaa, sohvaa tai olohuoneen lattiaa. Taljoja myydään erityisesti syksyllä ja talvella, ja myynnissä on niin aitoja kuin keinotekoisiakin versioita.

Animalian toiminnanjohtaja Salla Tuomivaara kertoo, että lampaantuotannossa käytetään yleensä koko eläin hyväksi.

– Lampaasta hyödynnetään kerittävä villa, ja kun lammas aikanaan teurastetaan, myös taljat pyritään käyttämään.

Pelkästään taljojen takia lampaita ei siis teurasteta.

Tuomivaara ei kuitenkaan pidä lampaantuotantoa täysin ongelmattomana. 

– Australiassa on puhuttanut paljon mulesing, eli menetelmä, jossa lampaan takapuolen ihoa leikataan loiseläinten ehkäisemiseksi.

Menetelmässä ei käytetä puudutusta, ja eläinlääkärit ovat arvioineet, että leikkauksesta aiheutuva kiputila voi kestää lampailla viikkojen, jopa kuukausien ajan.

– Uudessa-Seelannissa ja Euroopassa mulesing-menetelmä on kielletty, mutta Australiassa sitä käytetään.

Tuomivaaran mukaan ulkomaisessa lampaantuotannossa myös elävien eläinten pitkät kuljetusmatkat ovat mahdollisia.

– Lampaantaljojen kohdalla suosisin kotimaista, vaikka ei sekään ihan ongelmatonta ole, sillä eläinsuojelutarkastuksissa ongelmia löytyy myös lammastiloilta. Sinänsä en siis suosittele sitäkään.

Alkuperämaa vaikuttaa

Lampaantaljan eettisyydestä voi osittain siis kertoa jo pelkkä alkuperämaa, joka kuluttajan kannattaa selvittää jo ennen ostopäätöksen tekoa.

Suomessa aitoja lampaantaljoja myy muun muassa Ikea. Ikean viestintäpäällikkö Annika Stubbe kertoo taljojen menekin olevan kovaa.

– Lampaantaljat tulevat Vietnamista, Kiinasta ja Uudesta-Seelannista. Yksi myyntiin tuleva erä on aina yhdestä maasta, jolloin taljojen alkuperä pystytään jäljittämään. Eriä ei siis sekoiteta keskenään. 

– Kaikki taljat ovat elintarviketeollisuuden lisätuotteita. Lampaat ovat siis lihakarjaa, josta taljat otetaan hyötykäyttöön.

Stubbe sanoo kaikkien Ikean kumppaneiden allekirjoittaneen IWAY-sopimuksen, joka määrittelee muun muassa työoloja ja eläinten kohteluun liittyviä sääntöjä. 

Anttiloissa, Kodin Ykkösissä ja K-Citymarketeissa myytävien Anno-lampaantaljojen alkuperämaa on Uusi-Seelanti. Taljat jatkojalostetaan myytäviksi tuotteiksi Kiinassa. 

– Pitkäaikainen tavarantoimittajamme ostaa taljat niin sanottuina raakataljoina Uuden-Seelannin elintarviketeollisuutta varten teurastavilta teurastamoilta, jolloin taljoja ei siis hävitetä, vaan ne voidaan jatkokäyttää jalostettuna tuotteena, kertoo Ruokakeskon viestintäpäällikkö Kukka Eerola.

– Toimittajamme edellyttää vaatimustemme mukaisesti, että eläinten tuotanto-olosuhteet sekä teurastus kunnioittaa eläinten hyvinvointia. Anno-lampaantaljoissamme tavaran valmistusmaaksi on ilmoitettu Kiina, koska viimeinen merkittävä ja taloudellisesti perusteltu käsittely taljoille tapahtuu Kiinassa, Eerola jatkaa.

Kodin Ykkösissä on Eerolan mukaan lisäksi myynnissä myös kotimaisia lampaantaljoja.

Lue myös:

    Uusimmat