"Lamaannuttava ahdistus" pilaa parisuhteet – sitoutumiskammoista Erkkaa, 35, ei pidä kutsua sinkuksi, vaikka kumppania ei ole

Luotaantyöntävä r-sana – miksi parisuhde pelottaa kolmekymppistä miestä? 8:16
Lamaannuttava ahdistus pilaa parisuhteet. Erkka Mykkänen kertoo parisuhdekammostaan. Katso koko haastattelu!

Erkka Mykkänen kertoo avoimesti ahdistuvansa parisuhteissa. Mistä äärimmäinen sitoutumiskammo johtuu?

Puoli vuotta parisuhdetta menee mukavasti kuin siivillä, mutta sitten rintakehää alkaa puristaa ahdistava tunne. Mikä parisuhtessa alkaa pelottaa?

– Olen tykännyt hirveän intensiivisistä suhteista, joissa muodostuu sellainen voimakas fyysinen ja henkinen yhteys toiseen, ja sitten jossain vaiheessa huomaan, että mähän alan kadottaa itseäni tässä, kuvailee omaa sitoutumiskammoaan Sellainen mies -kirjan kirjoittanut Erkka Mykkänen, 35, Huomenta Suomen haastattelussa.

Mykkänen kertoo kirjaiija Salla Simukan värivertauksesta: ihmisellä on oma tietty värinsä, mutta toisen kanssa ollessa värit sekoittuvat toisiinsa, ja oma väri alkaa kadota.

– Sitten haluaa palata siihen omaan väriin. Mulla on ollut samanlainen fiilis: tämä oli mahtavaa tämän puoli vuotta, mutta nyt haluan palata takaisin siihen omaan väriini, mistä tykkään. Viihdyn itsekseni, Mykkänen sanoo.

"Lamaannuttava, fyysinen, järkyttävä ahdistus" iskee yllättäen

Millaista on puolisen vuotta kestäneen parisuhteen jälkeen iskevä ahdistus?

– Se on mulla ollut lamaannuttavaa, fyysistä, järkyttävää ahdistusta, jolle olen myöhemmin saanut ihan diagnoosin.

Mykkäsen saama diagnoosi on ROCD, joka kuvaa parisuhteeseen kohdistuvaa pakko-oireista häiriötä.

– Lamaannuttavia, ahdistavalta tuntuvia ajatuksia, yleensä kriittisiä ajatuksia liittyen siihen suhteeseen tai siihen kumppaniin, jotka ovat tietenkin hirveän ikäviä kokea, koska niistä tulee hirveä häpeä ja syyllisyys, ja tekee mieli puhua niistä. Se taas johtaa huonoihin seurauksiin, koska kukaan ei halua kuulla mitään inhottavia ajatuksia itsestään, Mykkänen kertoo.

Ahdistus iskee yllättäen hyvältäkin tuntuneessa parisuhteessa ja tulee puun takaa myös kumppanille, vaikka taipumuksesta ahdistukseen olisi suhteen alussa puhuttukin. 

Voiko ROCD:stä parantua? Miksi Mykkänen ei kuitenkaan halua itseään kutsuttavan sinkuksi? Toivooko Mykkänen pitkää parisuhdetta? Katso koko keskustelu yllä olevalta videolta!

Lue myös:

    Uusimmat