Lakot jatkuvat, vaikka niillä ei ole vaikutusta – "Varmaan tuntuu kuin seinälle puhuisi"

Pöllöraati: Tulehdus työmarkkinoilla 9:59
Katso video: Pöllöraati ei usko hallituksen joustavan tavoitteistaan, mutta ei myöskään AY-liikkeen lopettavan lakkoja.

Hallituksen työmarkkinamuutoksia vastustavat poliittiset lakot aloittavat pian neljännen viikkonsa. Sen paremmin hallitus kuin ammattiyhdistysliike ei ole näyttänyt taipumisen merkkejä, eivätkä osapuolet ole päässeet neuvottelupöytään.

MTV Uutisten pöllöraati arveli AY-liikkeenkin toivovan jo pääsevänsä lopettamaan lakot, vaikka se ei tavoitteitaan saavuttaisikaan.

– Kyllähän tästä on haistettavissa, että AY-liikkeessä toivotaan, että tulisipa se laki nopeasti voimaan, niin sen jälkeen meidän ei tarvitsisi enää lakkoilla, tietokirjailija Katleena Kortesuo täräytti keskustelun alkuun.

Lakoilla on alusta asti vastustettu hallituksen ajamia lakimuutoksia muun muassa paikalliseen sopimiseen työmarkkinoilla. Jos ja kun laki astuu voimaan, lakoista tulee siltä osin hyödyttömiä.

Suomen yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen arveli niin ikään MTV:n haastattelussa, että SAK ei haluaisi jatkaa lakkoja, mutta ei pysty niitä tässä tilanteessa lopettamaankaan. Kortesuo on samaa mieltä.

– Se näyttäisi nössöilyltä.

Talouselämän päätoimittaja Jussi Kärki muistutti, että työministeri Arto Satonen ei ole näyttänyt minkäänlaisia horjumisen merkkejä.

– Varmaan AY-liikkeessä tuntuu kuin seinälle puhuisi.

Lakkokevät jatkuu

Raati kiinnitti huomion myös siihen, että kaikki eivät pidä käynnissä olevia lakkoja kohtuullisina, ja AY-liike tuntuu myös jossain määrin seuraavan yleistä mielipidettä.

– Ensimmäiset lakkoaallot kohdistuivat enemmän tavalliseen kansalaiseen, nyt siirretään lakkoja telakoille, Kortesuo pohti.

Kärki arveli, että ihmisiä alkaa hiljalleen hermostuttaa, kun kaikilta huoltoasemilta ei ehkä saa polttoainetta ja Alkossakin on tuotepuutteita. Tästä Kortesuo sai tilaisuuden naurattaa raatilaisia.

– Miten käy pääsiäisen, jos ei ole ole autoa eikä viinaa?

Toimittaja Shahin Doagu vakavoitti raadin kuitenkin pohtimaan, kuinka kauan lakot voivat vielä kestää, ja milloin uusi laki astuu voimaan.

– Hallitushan on puhunut että se on 1.7. voimassa, mutta se, että se hyväksytään eduskunnassa, voi tapahtua huhtikuun loppupuolella, Kärki laskeskeli.

Minnet menet, AY-liike?

Pöllöraati pohti myös AY-liikkeen tulevaa asemaa sen jälkeen, kun uudistukset lähes varmuudella astuvat voimaan. Kortesuo löysi tilanteesta mustaa huumoria.

– AY-liikehän on kuin 1980-luvulla voitettu kultamitali pikamatkalta. Voi olla tosi ylpeä siitä historiallisesta jutusta, ja voihan sen laittaa takanreunalle koristeeksi sitten.

Mikäli hallituksen tavoittelema paikallinen sopiminen tulevaisuudessa merkittävästi lisääntyy, pienentää se todennäköisesti ammattiyhdistysliikkeen perinteistä asemaa työmarkkinoilla.

MTV Uutisten uutispäätoimittaja Ilkka Ahtiainen arveli, että AY-liikkeen piirissä joudutaan pohtimaan, minkä roolin se tulevaisuudessa ottaa.

– En usko, että on pitkällä tähtäimellä kovin uskottavaa, jos ottaa rettelöitsijän roolin. Jos ajatellaan, että ensi syksynä sitten ulosmitataan ja vähän kostetaan. En tiedä pitäisikö AY-liikkeen sisälläkin tapahtua vähän sukupolvenvaihdosta.

Lue myös:

    Uusimmat