Turja Lehtosta kismittää: Hallitus on luovuttanut työläisten kohtalon Pentikäisen käsiin

Lakkokevääseen erätauko – parantuvatko työmarkkinakiistan haavat? 10:04
Lakkokevääseen erätauko – mitä seuraavaksi tapahtuu?

Teollisuusliitto järjestää tänään yhden päivän mittaisia poliittisia lakkoja liki 60 työpaikalla. 

Teollisuusliiton varapuheenjohtajan Turja Lehtosen mielestä ministerien eiliset ulostulot "eivät ihan parasta luvanneet" tuleviin neuvotteluihin.

Huomenta Suomen haastattelussa Lehtonen epäili voimakkaasti, että hallituksen mahdolliset kompromissit riippuvat Suomen yrittäjien toimitusjohtajan Mikael Pentikäisen luvasta. Kismittää, Lehtonen myöntää.

– Näyttää siltä, että ainakin yhdellä organisaatiolla on veto-oikeus. Kismittää, että hallitus aluksi ilmoitti, ettei kellään ole veto-oikeutta ja mahdollisuutta puuttua hallituksen uudistuksiin, Lehtonen sanoo.

Palkansaajakeskusjärjestö SAK ilmoitti eilen keskeyttävänsä neljättä viikkoa kestäneet poliittiset lakot. Lehtosen mukaan "aikalisä" on hyvä sana kuvaamaan tämän hetken tilannetta.

Käytännössä kyse on siitä, että vielä käynnissä olevat lakot jatkuvat ja ilmoitetut lakot pidetään suunnitellusti, mutta uusista lakoista ei ole päätetty. Näin ollen ensi viikko on näillä näkymin lakoton.

"Ideologinen kiima"

SAK:n puheenjohtaja Jarkko Elorannan mielestä pallo on nyt hallituksella. Pääministeri Petteri Orpon (kok.) johtama hallitus on toistuvasti todennut, ettei lakkojen aikana neuvotella.

– Nyt ei lakkoja ensi viikolla ole, jolloin hallituksella on mahdollisuus toimia ja olla sanojensa mittainen, Eloranta sanoi eilen tiedostustilaisuudessa.

Sekä työministeri Arto Satonen (kok.) että pääministeri Orpo kommentoivat tulevia neuvotteluita varsin niukkasanaisesti vältellen kaikenlaisia lupauksia mahdollisista kompromisseista.

Se tosin tuli selväksi, että jos hallituksen jostain olisi kenties mahdollista joustaa, niin se on paikallisen sopimisen määrä. Lehtosen mukaan lakkolakeihinkin on mahdollista tehdä muutoksia, mikäli tahtoa vain löytyy.

– Toivottavasti sitä löytyy ja ideologisesta kiimasta päästäisiin aitoon keskusteluun, Lehtonen muotoilee.

Poliittiset lakot päättyvät tällä viikolla 2:06
Poliittiset lakot päättyvät tällä viikolla.

"Päästiin lyömään työläistä"

Poliittisia lakkoja ja tukilakkoja koskevaa lainsäädäntöä on edistetty siten, että mediatietojen mukaan se saattaa tulla voimaan jo vappuna, työväen perinteisenä juhlapäivänä.

Lehtonen väittää, ettei itse aikataululla ole niin väliä, mutta alla oleva loppukaneetti ehkä kertoo enemmän Teollisuusliiton varapuheenjohtajan lausunnosta kuin sen ensimmäinen osa.

– Jos se on vappu, niin siitä saadaan historiankirjoihin hieno liike tältä oikeistohallitukselta, että päästiin viimeisen kerran lyömään työläistä.

Tänään lakot jatkuvat

Teollisuusliitto järjestää tänään yhden päivän mittaisia poliittisia lakkoja liki 60 työpaikalla. Lakkojen piirissä on noin 4 300 teollisuuden työntekijää.

Lakkojen kannatus kansalaisten keskuudessa on ollut laskusuunnassa. Pääsiäisenä julkaistussa Helsingin Sanomien mielipidekyselyssä 39 prosenttia vastaajista kertoi kannattavansa lakkoja, vaikka niistä onkin haittaa ihmisten arjelle ja yrityksille. Helmikuussa kannattajia oli 49 prosenttia.

Tutkimuksen mukaan edelleen 45 prosenttia kertoi kuitenkin olevansa ammattiyhdistysliikkeen puolella sen vastustaessa hallituksen suunnittelemia työelämän muutoksia ja työttömyysturvan leikkauksia.

Hallituksen lakihankkeet ovat edenneet laajoista lakoista huolimatta. Esimerkiksi poliittisia lakkoja koskeva lainsäädäntöpaketti on ollut muun muassa perustuslakivaliokunnan käsittelyssä. Perustuslakivaliokunnan lausunto lakkolaeista valmistunee tänään.

Lue myös:

    Uusimmat