Vappu saattaa olla takaraja lakoille – työministeri Satonen: Toivon, että järki voittaisi

Lakkojen osapuolet kamppailevat myös julkisuudesta ja sympatiasta 10:29
Katso myös: Mikä voi saada lakkoa kannattavan pään kääntymään? Entä millä keinoin eri osapuolet kosiskelevat kannattajia? Tutkijat kertovat.

SAK ilmoitti tänään keskiviikkona jatkavansa poliittisia työtaistelutoimia viikolla keskeytyksettä. Työministeri ei yllättynyt ilmoituksesta.

SAK:n aikaisemman päätöksen mukaan lakot olivat päättymässä maaliskuun lopussa. SAK:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta kertoi aikaisemmin tänään MTV Uutisille, että seuraavan kerran uusia päätöksiä tarkastellaan pääsiäisen jälkeen. 

– Lakkokohteet ovat pääosin samat, polttoainejakelussa tehdään tiettyjä tarkennuksia, ja siitä Teollisuusliitto on Huoltovarmuuskeskuksen kanssa keskustellut ja johtopäätöksiä tehnyt, Eloranta kertoo MTV Uutisille.

Poliittiset lakot jatkuvat nyt kolmatta viikkoa. 

Lakossa on yhteensä noin 7 000 Teollisuusliiton, Auto- ja Kuljetusalan Työntekijäliiton AKT:n, Palvelualojen ammattiliiton PAMin, Rakennusliiton, Julkisten ja hyvinvointialojen liiton JHL:n sekä Sähköliiton työntekijää. Lakko vaikuttaa teollisuuden aloihin, muun muassa satamat ja Outokummun Tornion tehtaat sekä SSAB:n Raahen tehdas eivät ole toiminnassa.

Työministeri Arto Satonen (kok.) pitää tietoa lakkojen jatkumisesta vakavana, mutta ei yllättävänä.

– Nykyisetkin lakot ovat aiheuttaneet sitä, että monissa teollisuuslaitoksissa on jouduttu ajamaan tuotanto alas ja siitä seuraa tuotannon menetyksiä ja myös sitä, että voidaan ajautua muutosneuvotteluihin ja lomautuksiin, Satonen kertoo MTV Uutisille. 

Satosen mukaan pitkässä juoksussa tämä tulee heikentämään työllisyystilannetta. 

– Pidän näitä lakkoja täysin ylimitoitettuna. 

Kuinka vakava tilanne on?

– Kokonaisarvioita ei tiedetä kuin vasta sitten, kun lakot ovat ohitse. Tietenkin nämä ovat yksittäisille yrityksille ja työntekijöille isoja asioita. Kun tuotantoja ajetaan alas, kaikki siitä kärsivät, Satonen sanoo. 

Juttu jatkuu videon jälkeen.

SAK jatkaa lakkoja viikolla – näin puheenjohtaja Eloranta perustelee 9:28
SAK jatkaa lakkoja viikolla – näin puheenjohtaja Eloranta perustelee.

Jatkuvatko lakot vappuun asti?

Elorannan mukaan lakot loppuvat viimeistään silloin, jos ja kun poliittiset lakot kieltävä työrauhalaki on voimassa. Petteri Orpon (kok.) hallitus toivoo lakien tulevan voimaan vappuun mennessä.

Onko hallituspuolueissa keskusteltu siitä, yritetäänkö uudet lakkolait saada vapuksi voimaan?

– Tämä on eduskunnan asia. Käsitykseni mukaan eduskunnan asiantuntijakuuleminen ja käsittely näissä asioissa on varsin pitkällä. Eduskunta päättää itsenäisesti aikatauluista ja myös siitä, mikä on voimaantuloaika, Satonen vastaa. 

Satonen pitää lakkojen mahdollista kestoa vappuun asti valitettavana ja hän toivoo, että järki voittaisi.

– Mutta toki on niin, että nämä lakot ovat laillisia niin kauan kuin uusi työrauhalaki on voimassa. Samalla nämä lakot alleviivaavat sitä, että me ehdottomasti tarvitsemme pelisäännöt näille poliittisille lakoille. 

Satonen on toistellut usein, että järjen pitäisi voittaa. Miksi järki ei voita tässä asiassa?

– Se on hyvä kysymys. Tässähän on useita asioita, mutta jos ajatellaan paikallisen sopimisen yksityiskohtia, mielestäni olisi täysin mahdollista löytää ratkaisu, joka olisi sekä SAK:n että Suomen Yrittäjien kannalta siedettävä ratkaisu. Tällaista prosessia myös viime viikolla tarjottiin, mutta nyt kun lakot ovat päällä, se ei anna edellytyksiä edetä näissä neuvotteluissa.

Lue myös:

    Uusimmat