SAK jatkaa lakkoja viikolla – Eloranta MTV:lle: "Ihmiset miettivät, pitääkö kotia vaihtaa, kun rahat eivät riitä"

SAK jatkaa lakkoja viikolla – näin puheenjohtaja Eloranta perustelee 9:28
Näin SAK:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta perustelee lakkojen jatkamista.

SAK:n hallitus on ollut tänään koolla pohtimassa poliittisten työtaistelutoimien jatkoa. SAK jatkaa lakkoja viikolla keskeytyksettä. Puheenjohtaja Jarkko Eloranta kertoo SAK:n hallituksen päätöksistä kello 12 suorassa MTV Uutisten haastattelussa.

– Katsomme ensi viikolla pääsiäisen jälkeen uusia päätöksiä. Lakkokohteet ovat pääosin samat, polttoainejakelussa tehdään tiettyjä tarkennuksia, ja siitä Teollisuusliitto on Huoltovarmuuskeskuksen kanssa keskustellut ja johtopäätöksiä tehnyt, Eloranta kertoo MTV Uutisille.

Päätös on kova, mutta kovia ovat myös hallituksen päätökset, Eloranta vastaa, ja viittaa muun muassa 1. huhtikuuta voimaan astuviin sosiaaliturvan heikennyksiin.

– Ihmiset miettivät, pitääkö jo kotia vaihtaa, kun rahat eivät riitä. Olemme tarjonneet hallitukselle kompromissia, mutta hallitus ei työnantajien linjasta halua joustaa, Eloranta sanoo.

Lakossa on yhteensä noin 7 000 Teollisuusliiton, Auto- ja Kuljetusalan Työntekijäliiton AKT:n, Palvelualojen ammattiliiton PAMin, Rakennusliiton, Julkisten ja hyvinvointialojen liiton JHL:n sekä Sähköliiton työntekijää. Lakko vaikuttaa teollisuuden aloihin, muun muassa satamat ja Outokummun Tornion tehtaat sekä SSAB:n Raahen tehdas eivät ole toiminnassa.

Olemme pyytäneet pääministeri Petteri Orpon hallitukselta oikeudenmukaisuutta ja kohtuutta. Hallitus ei kuitenkaan kuuntele työntekijöitä edustavia järjestöjä. Edelleen se aikoo toteuttaa lukuisia elinkeinoelämän tavoitteita, jotka ovat työntekijöille kielteisiä. Useilla niistä ei ole vaikutusta työllisyyteen tai julkisen talouden tasapainoon

SAK:n ammattiliittojen poliittiset lakot hallitusta vastaan jatkuvat kolmatta viikkoa.

SAK päätti viime viikolla jatkaa lakkoja keskeytyksettä, sillä Petteri Orpon (kok.) hallitus ei ole tehnyt SAK:n vaatimia vastaantuloja esimerkiksi paikallisesta sopimisesta tai ansiosidonnaisen työttömyysturvan porrastamisesta.

Eloranta ei näe tarkoituksenmukaisena neuvotella pelkästä palkkamallista, jos neuvotteluissa eivät ole mukana edellä mainitut asiat sekä työrauha.

Elorannan mukaan lakot loppuvat viimeistään silloin, jos ja kun poliittiset lakot kieltävä työrauhalaki on voimassa. Orpon hallitus on toivonut, että lait saataisiin voimaan vappuun mennessä.

Elorannan mukaan tilanne ei ole vaikuttanut osapuolten henkilökemioihin, ja neuvotteluyhteys on yhä voimassa. SAK:n mukaan myös suurin osa kansasta hyväksyy lakkoilun.

Polttoaineiden riittävyys uhattuna

SAK:n liittojen poliittiset lakot kohdistuvat pääasiassa Suomeen vientiteollisuuteen, satamiin ja raidekuljetuksiin. 

Kuluttajille lakot ovat näkyneet muun muassa häiriöinä polttoaineen saatavuudessa. Energiayhtiö Neste kertoi eilen, että osalta sen huoltoasemista ei saa enää polttoainetta. 

Huoltovarmuuskeskus on vaatinut bensan jakelun rajaamista poliittisten lakkojen ulkopuolelle, ja eilen Teollisuusliiton puheenjohtaja Riku Aalto kertoi, että polttoainejakeluun liittyviä lakkorajoja "tarkennetaan". Eloranta ei haastattelussa avannut tarkemmin, miten ja mitä rajoja ollaan tarkentamassa, jotta polttoaine ei loppuisi suomalaisilta.

Lue myös:

    Uusimmat