Yrittäjien Pentikäinen lataa SAK:n Elorannasta: Melkein pyytää hallitukselta nopeaa pakkolakia, jotta voisi perääntyä

Yrittäjien Pentikäinen: Lakkojen lopettaminen olisi ollut yllätys 0:58
Yrittäjien Pentikäinen: Lakkojen lopettaminen olisi ollut yllätys

Suomen Yrittäjät toivoo verottajalta ja työeläkeyhtiöiltä joustoa maksuvaikeuksiin lakkojen takia joutuneille yrityksille.

Maksujärjestely tulisi myöntää lakkojen vuoksi tilapäisistä maksuvaikeuksista kärsiville yrityksille, Suomen Yrittäjien veroasiantuntija Jukka-Pekka Hellman sanoo Yrittäjien tiedotteessa. 

Yrittäjät toivoo, että Verohallinto ja työeläkeyhtiöt toivovat erityistä harkintaa konkurssihakemuksiin lakkojen aikana ja lakon päätyttyä

Ei ole voittajia, jos suurvelkojat alkavat aktiivisesti hakemaan lakoista kärsiviä yrityksiä konkurssiin, Hellman jatkaa.

Huomenta Suomessa vieraillut Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen pettyi, mutta ei yllättynyt SAK:n päätökseen jatkaa lakkoja viikolla.

Lakot vahingoittavat Suomea, suomalaisia yrityksiä ja niiden työntekijöitä. Niistä ei ole kenellekään hyötyä.

"Hakaniemessä on ehkä unohdettu..."

Silti Pentikäinen olisi yllättynyt, jos SAK olisi ilmoittanut lakkojen päättymisestä, kun neuvottelut työmarkkinaosapuolten ja hallituksen välillä ovat yhä umpisolmussa.

– Hakaniemessä on ehkä unohdettu työmarkkinaveteraanien näkemys: Kun lakkoon mennään, pitää olla suunnitelma, miten siitä tullaan ulos, Pentikäinen muistuttaa.

SAK:n puheenjohtaja Jarkko Elorannan mukaan lakoille on oikeutus, sillä Petteri Orpon hallitusohjelma on liiton mukaan työnantajien laatima ja pitkä kolmikantainen perinne työmarkkinauudistuksille on unohdettu täysin.

Länsimaiseen demokratiaan kuuluu, että hallitusta voi haastaa, se ei ole demokratian halveksuntaa vaan asia, johon Suomessa vielä on mahdollisuus. Jos demokratia typistyy siihen, että neljän vuoden välein pudotetaan äänestyslappu, en pidä sitä demokratiana, Eloranta sanoo.

Pentikäinen ei allekirjoita palkansaajaosapuolen näkemystä, että hallitusohjelma olisi työnantajien laatima. Ohjelmasta puuttuu muun muassa täysin toive paikallisen sopimisen suhteen niin, että työehtosopimusten ulkopuolella voisi neuvotella erikseen.

Pitkäkestoisia haavoja yhteiskuntaan

Pentikäinen uskoo, että pitkittyvä lakko jättää yhteiskuntaan pitkäkestoisia haavoja. Yritysten epäluottamus ay-liikettä kohtaan kasvaa ja kansainvälisten yritysten investoinnit voivat kohdistua ulkomaille, Pentikäinen sanoo.

Akuutit ongelmat ovat taloudellisia. Tavara ei liiku satamasta, varastot täyttyvät, tai yritykset eivät saa haluamiaan tuotteita. Irtisanomisia, lomautuksia ja jopa konkursseja on jo nähty ja ne kiihtyvät Pentikäisen mukaan, jos lakko venyy vapulle asti.

– Elorannan puheista saa kuvan, että SAK melkein pyytää hallitukselta lakkolakia mahdollisimman nopeasti voimaan, jotta SAK voisi tästä perääntyä.

Lakkokeväälle ei näy loppua – ovatko seuraukset peruuttamattomia? 9:45
Katso koko Pentikäisen haastattelu tästä.

Lue myös:

    Uusimmat