Pöllöraati muistuttaa Orpoa ja ay-pomoja kiinalaisesta sananlaskusta – "Kaikki voisivat säilyttää kasvonsa"

Pöllöraati: Suomea uhkaa lakko 10:42

Pöllöraadissa etsittiin tänään sitä “pientä piirua”, missä joko ay-johtajat tai hallitus pääministeri Petteri Orpon (kok.) johdolla voisivat perääntyä kannoissaan tulehtuneessa työmarkkinatilanteessa. Orpo tapaa tänään iltapäivällä keskeisiä palkansaaja- ja työantajajärjestöjä Kesärannassa.

Pöllöraatilaisilta ei heru liikoja odotuksia iltapäivän tapaamiselle. 

– En henkeäni pidättelisi. Kyllä jännitys kohdistuu lähinnä siihen, tarjotaanko Kesärannassa Saludoa vai Presidentti-kahvia, MTV Uutisten politiikan toimittaja Alec Neihum kuvasi odotuksiaan.

SAK:n ja sen ammattiliittojen on määrä aloittaa rajut työtaistelutoimet ensi maanantaina, ellei ratkaisua tilanteeseen löydy sitä ennen. 

Raatilaisten mukaan työmarkkinoiden kiristyssilmukka löystyisi lähinnä sillä, jos pinnan alla tosissaan pohdittaisiin keinoa sille, että toinen osapuolista voisi perääntyä menettämättä kasvojaan.

– Sellainen vanha kiinalainen viisaus on, että aina voisi etsiä myös vastustajalle kunniallista perääntymistietä, politiikan toimittaja Jari Korkki sanoo.

Hallitus käy "viimeistä taistoa" ay-liikettä vastaan

Uuden Suomen päätoimittaja Jenni Tammisen mukaan tilanteesta on kehkeytynyt eräänlainen ”viimeinen taisto” hallituksen ja ay-liikkeen välillä.

– Ay-liike tekee kaikkensa estääkseen tämän, ja hallitus ajattelee, että jos nyt kerran käydään tämä taisto, niin sitä ei tarvitse enää käydä, Tamminen sanoo.

Neihumin mukaan kyse ei ole kuitenkaan pelkästään siitä, kuinka paljon hallitus voi antaa periksi. Myös yritysten merkittävät taustahenkilöt vaikuttavat paljon siihen, kuinka paljon hallituksella on motiivia tulla ammattiliittojen toiveita vastaan.

– Heihin nämä lakot kohdistuvat, he antavat painetta hallitukselle, että nyt pitäisi varmaan keksiä jokin ratkaisu, jolla saadaan lakot loppumaan.

Löysiä kohtia voisi vielä harkita

Neihum uskookin, että hallitusohjelmaan kirjatuista työmarkkinauudistuksista löytyy ”löysiä” kohtia, joita voisi hyvin harkita uudelleen. Yksi tällainen kohta on kaavailtu palkaton ensimmäinen sairaslomapäivä.

– Sitä kautta kaikki voisivat säilyttää kasvonsa.

Neihumin mielestä on kuitenkin hyvin vaikea uskoa, että tapaamisessa löytyy sellaista ratkaisua, joka peruisi maanantaina alkavat lakot.

Lue myös:

    Uusimmat