Kommentti: Nyt katsotaan, kenen hermot ja lompakko kestävät lakkokevättä

SAK jatkaa lakkoa taas viikolla, mikä lisää erityisesti teollisuusyritysten menetyksiä. Pitkittyvä lakko rokottaa myös ammattiliittojen lakkokassoja, joita tuskin halutaan tyhjentää kokonaan. Vastakkain ovat nyt kovin jääräpäiset tahot, kirjoittaa MTV Uutisten politiikan ja talouden toimittaja Ossi Rajala.

Monelta yritysjohtajalta pääsi varmasti tänään pari mojovaa ärräpäätä, kun selvisi, että SAK:n vientialoille keskeiset ammattiliitot jatkavat poliittista lakkoa viikolla. Neljäs yhtäjaksoinen lakkoviikko käynnistyy pääsiäisen jälkeen.

Ensi viikolla tehdään taas uusi päätös siitä, jatketaanko viennin ja tuonnin pysäyttävää lakkoa uudestaan.

Toistaiseksi pelin henki on ollut selvä: hallitus ei anna yhtään periksi eivätkä työnantajatkaan maanittele hallitusta ainakaan julkisesti tekemään myönnytyksiä ay-liikkeelle.

Tuloksena on ollut jääräpäiden pattitilanne, jossa vienti ja tuonti seisovat, menetykset kasvavat ja verenpaineet ovat monin paikoin koholla.

Ensi viikolla selviää, ylittyykö jo kipukynnys puolin tai toisin.

Tuskastuvatko yritysjohtajat tuotannon seisahtumiseen ja pyytävät hallitusta tulemaan SAK:ta vastaan? Tätä SAK toivoo.

Vai loppuuko SAK:n liitoilta taistelutahto tai lakkokassoista varat jatkaa työtaisteluja? Tätä hallitus ja työnantajat toivovat.

SAK:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta vastasi tänään, ettei raha ole ratkaiseva tekijä.

Ammattiliittojen on kuitenkin varauduttava ensi syksynä ja keväänä käytäviin työehtosopimusneuvotteluihin. Näistä tes-neuvotteluissa ennakoidaan vaikeita, joten ay-liike haluaa pitää lakkoaseen ladattuna, jos säällistä neuvottelutulosta ei muuten synny. Lakkokassoja ei voida nyt täysin tyhjentää.

Taloustilanne ei näin parane

Mahdollista olisi sekin, että hallitus arvioi kohta, että on kokonaistaloudellisesti järkevämpää tehdä pieni kompromissi SAK:n kanssa. Vihelletäänkö lakot poikki ja käynnistetään veroeuroja poikiva tuotanto?

Saadaanko kulisseissa käytävissä taustakeskusteluissa alulle jonkinlainen sovinnon polku, joka lopettaisi lakot?

Todennäköisesti nämä vaihtoehdot ovat liian optimistisia. 

Poliittiselle lakkokeväälle ei näy nyt realistista, nopeata loppua. Hallitus keskittynee kiirehtimään poliittiset lakot rajaavaa lainsäädäntöä ja SAK työtaistelee vastaan.

Suomen talous ei tätä asetelmaa kiitä. Maan talous oli jo valmiiksi kuopassa ja nyt täällä kaivetaan omin voimin monttua syvemmäksi.

Pahimmillaan työmarkkinoiden kriisivaihde on juntattu pysymään voimassa vuosiksi eteenpäin.

Toivottavasti jollakin on jossain uskottava suunnitelma, jolla tästä tappelusta tullaan pois.

Jääräpäisyys alkaa olla tuhoisaa.

Lue myös:

 

Lue myös:

    Uusimmat