Mainos

Lakkouhka näkyy myyntipiikkinä Alkoissa

Pitkäripaista uhkaava työtaistelu ei ole väistynyt ja neuvottelujen uskotaan venyvän yöhön tai aamuun. Myös huolinta-ala uhkaa lakolla.

Alkon myymälöitä uhkaavan lakon sovittelu jatkuu edelleen. Piirisovittelija Esa Lonkan johdolla käytävissä neuvotteluissa ei iltakahdeksaan mennessä ollut vielä saavutettu ratkaisevaa edistymistä.

Mikäli neuvottelutulosta työehtosopimuksia koskevassa kiistassa ei saada aikaan, lakko sulkee aamulla kaikki Alkon myymälät, aluetoimistot ja pääkonttorin. Ravintolat toimivat normaalisti.

Mahdollisen työtaistelun piirissä ovat STTK:laisiin Alkoholikaupan ammattiliittoon ja Alkoholialan toimihenkilöihin kuuluvat noin 2000 työntekijää.

Neuvottelujen uskotaan venyvän yöhön tai aamuun. Tavanomaisten palkkatasoa koskevien kysymysten ohella sopimukseen pääsyä vaikeuttaa erimielisyys alalle sovellettavasta työehtosopimuksesta.

Ammattiliittojen mukaan Alko on ollut haluton tekemään helmikuussa päättyneen sopimuksen kaltaista ratkaisua, koska se haluaa tilalle muita kaupan alan työehtoja vastaavan sopimuksen.

Kiistoja työajoista ja osa-aikatyöstä

Alkon henkilöstö katsoo, että omasta talokohtaisesta sopimuksesta luopuminen johtaisi työehtojen heikentymiseen ja veisi oikeuksia neuvotella itse sopimuksen sisällöstä. Kiistoja käydään myös mm. osa-aikaisten työvuoroista. Heitä on Alkon henkilöstöstä noin 70 prosenttia.

Alko, kaupan järjestöt ja EK:hon kuuluva Erityispalvelujen työnantajaliitto haluavat yhdenmukaistaa sopimuskenttää ja samalla tehostaa toimintoja työaikajärjestelyillä. Työnantajat taas pitävät ammattiliittojen palkankorotusvaatimuksia selvästi tuporatkaisun tasoa korkeampana. STTK:lainen Ammattiliitto Suora on tukenut liittoja maksuvälinesaarrolla. Alkossa on jo ylityökielto, joka ei kuitenkaan ole juuri vaikuttanut myymälöiden toimintaan.

Alkot ovat viimeksi olleet yli kuukauden pituisissa lakoissa vuosina 1972 ja 1985.

Vantaalla ja Tampereella vilkasta

Myynniltään Suomen suurimmassa Alkossa, Vantaan Tikkurilassa, lakonuhka näkyi selvästi. Myymäläpäällikkö Juha Tuovinen arvioi, että kauppa oli käynyt huomattavasti tavallista vilkkaammin ja kertaostokset olivat tavallista suurempia. Tuovinen uskoi illalla alkavien lakkoneuvottelujen vaikuttavan myyntiin. Normaali-iltana myymälä hiljenee kuuden jälkeen, mutta tänään ei.

Myös Tampereen Lielahden Alkossa kauppa kävi selvästi normaalikeskiviikkoa reippaammin. Myymäläpäällikkö Leena Lääperin mukaan varsinkin väkeviä juomia hamstrattiin ahkerasti.

- Kyllä ihan selvästi varaudutaan lakkoon, Lääperi kertoi iltapäivällä.

Jyväskylän Keljonkeskuksen, Porin Eteläväylän ja Kajaanin Alkoissa lakonuhka ei taas näyttänyt painavan paljonkaan. Kaikista liikkeistä kerrottiin iltapäivällä, että myynti oli noussut normaalikeskiviikkoon nähden melko vähän.

Lakko uhkaa myös kuljetusalaa

Piirisovittelijan selviteltävänä on vielä tänään myös STTK:laiseen Erityisalojen toimihenkilöliitto Ertoon kuuluvien huolinta-alan toimihenkilöiden lakkouhka.

Työtaistelu alkaisi kolmelta aamuyöllä neljässä yrityksessä: Schenkerissä, John Nurmisessa, Wilson Logistics Finlandissa ja Kuehne-Nagelissa. Lakko koskisi niin kuorma-auto-, meri- ja lentoliikenteen huolintaa kuin puutavarakuljetuksiakin. Esimerkiksi puuntuonti Venäjältä vaikeutuisi heti.

Yritysten palveluksessa on noin tuhat ertolaista, ja lakko pysäyttäisi suuren osan yritysten toiminnasta. Työnantajien mukaan lakon vaikutus ei olisi lähipäivinä kovin suuri, sillä kuljetuksia voidaan mm siirtää muille yrityksille.

Työtaistelu uhkaa kuitenkin laajentua viikon kuluttua torstaina, jolloin sen piirissä ovat Erton kaikki 4000 toimihenkilöä. Kiistat koskevat lähinnä palkankorotuksia ja joitakin tekstikysymyksiä.

(MTV3-STT)

(Kymmenen uutiset 02.03.2005)

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja