Lakkojen jatkaminen puntarissa – SAK:lta odotetaan seuraavaa siirtoa kovaan työmarkkinapeliin

SAK:n hallituksen on tarkoitus kokoontua keskiviikkona päättämään siitä, jatkavatko useat ammattiliitot poliittista lakkoa vielä tämän viikon jälkeen. Käynnissä on kolmas yhtäjaksoinen lakkoviikko.

SAK yrittää poliittisella lakolla saada palkansaajille myönteisiä pehmennyksiä hallituksen työmarkkinauudistuksiin.

Toistaiseksi hallitus ei ole suostunut kompromissiratkaisuihin ja on toistuvasti viestittänyt, ettei hallitusta voi painostaa lakkoilulla.

Lakkojen jatkaminen olisi raskas isku kotimaiselle teollisuudelle. Muun muassa Teknologiateollisuus ja Kemianteollisuus ovat kertoneet useista alasajoista sekä lomautus- ja irtisanomisuhista yrityksissä. Satamien ottaminen mukaan lakkoon on aiheuttanut sen, että tuotteita ei saada vientiin ja monesta tuonnin kautta tulevasta raaka-aineesta on pulaa.

Metsäteollisuudessa moni tehdas on jouduttu sulkemaan väliaikaisesti, kun vienti on satamissa seis.

Lakossa ovat viime viikkoina olleet Teollisuusliiton, AKT:n, Sähköliiton ja JHL:n tietyt 7 000 työntekijää.

Näillä avainaloilla on pysäytetty vienti ja tuonti niin satamissa kuin rautateillä. Teollisuusyrityksistä lakko on kohdistettu suoraan muun muassa Outokumpuun ja SSAB:hen.

Nämä vaikuttavat päätökseen

Sekin on mahdollista, etteivät SAK:n liitot jatka lakkoa. Tilanteeseen vaikuttavat muun muassa lakkojen kansansuosio, liittojen lakkokassojen kestävyys, lakossa olevien työntekijöiden tahto jatkaa työtaistelua sekä se, onko kulisseissa käydyissä keskusteluissa löytynyt avaimia kiistatilanteen ratkaisuun.

Päätös on keskiviikkona SAK:n hallituksen käsissä.

Ay-liikettä sapettavat muun muassa paikallisen sopimisen laajentaminen, lakko-oikeuden rajoittaminen tukilakoissa, työttömyysturvan heikennykset, aikuiskoulutustuen leikkaus ja määräaikaisuuksien helpottaminen vuoden ajaksi.

Lue myös: 

Lue myös:

    Uusimmat