EK: Poliittisista lakoista tulossa satojen miljoonien menetykset

Helmikuun jättilakot: Selvitimme vastaukset eniten kysyttyihin kysymyksiin 3:37
Katso myös: Selvitimme vastaukset helmikuun jättilakoista kysytyimpiin kysymyksiin

Elinkeinoelämän keskusliitto EK arvioi, että loppuviikon poliittisista lakoista aiheutuu satojen miljoonien eurojen menetykset. 

EK ennakoi, että suunniteltujen työnseisausten suorat ja kerrannaisvaikutukset tarkoittavat 360 miljoonan euron menetyksiä Suomen bruttokansantuotteeseen.

EK:n toimitusjohtaja Jyri Häkämies vetoaa palkansaajaliikkeeseen, että tämän jälkeen poliittisia lakkoja hallitusta vastaan ei enää pidettäisi.

Hän myös toivoo, että oikeus poliittisiin lakkoihin rajattaisiin vain tunteihin.

– Poliittisten työtaisteluiden enimmäiskeston rajaaminen 24 tuntiin jää hallitukselta vajaaksi esitykseksi. Enimmäiskeston tulisi olla selvästi lyhyempi, korkeintaan muutaman tunnin pituinen. Hallitusta vastaan lakkoilusta ei saisi aiheutua merkittävää haittaa työnantajalle, hän sanoo tiedotteessa.

Lakoilla vastustetaan työelämäheikennyksiä

Laajoilla poliittisilla lakoilla vastustetaan pääministeri Petteri Orpon (kok.) hallituksen suunnittelemia työelämäheikennyksiä.

Lakot alkavat tänään pääkaupunkiseudun päiväkodeista, joissa järjestettävistä lakosta ovat ilmoittaneet useat esimerkiksi opettajia, sosionomeja ja lastenhoitajia edustavat ammattiliitot.

Huomenna lakot laajenevat muun muassa kauppaketjujen myymälöihin, S-ryhmän hotelleihin ja ravintoloihin, pankki- ja postialalle sekä lentoliikenteeseen. Postialan ja lentoliikenteen lakot ovat kaksipäiväisiä.

Ammattiliitoilla on myös monia ylihuomiseen jatkuvia lakkoja teollisuudessa, energia-alalla, rakentamisessa ja kiinteistöpalvelualalla.

Ylihuomenna useat kuljetusalan ammattiliitot järjestävät päivän mittaisia lakkoja, jotka vaikuttavat sekä lähi- että kaukoliikenteen linja-autoihin ja raideliikenteeseen.

Lue myös:

    Uusimmat