Uusi suurlakko helmikuulle: Mukana noin 67 000 työntekijää

Teollisuutta uhkaa uusi suurlakko 1:59
Video: Teollisuutta uhkaa uusi suurlakko.

Teollisuusliitto ry ilmoittaa uusista laajoista poliittista lakoista. Lakot vaikuttavat useisiin teollisuuden toimialoille. Lakkojen piirissä on noin 60 000 teollisuuden työntekijää. 

Kolmipäiväinen työnseisaus järjestetään 14.–16. helmikuuta. Ammattiliitto Pro kertoi myöhemmin iltapäivällä liittyvänsä kolmipäiväiseen lakkoon. Työnseisauksen piirissä on 7 000 henkilöä lukuisissa yrityksissä ympäri Suomea.

Pron julistamien työtaisteluiden tarkoituksena on vaikuttaa hallituksen suunnittelemiin työlainsäädännön muutoksiin, jotka heikentävät toimihenkilöiden työehtoja ja toimeentuloa.

Toteutuessaan lakkojen kerrotaan pysäyttävän suuren osan suomalaista teollisuutta. Lakot eivät koske hätätyötä, eivätkä sellaista työtä, joka on välttämätöntä hengen ja terveyden turvaamiseksi.

Aalto paikallisesta sopimisesta: Työmarkkinoiden taksiuudistus

Lakoilla kerrotaan vastustettavan työttömyysturvan ja työsuhdeturvan heikennyksiä, lakko-oikeuden rajoituksia ja muita työelämäheikennyksiä.

Tiedotteessa Teollisuusliiton puheenjohtaja Riku Aalto kertoo työtaistelutoimien kiristyksen syyksi sen, että hallitus ei osoita tahtoa kuunnella työntekijäpuolta.

Teollisuusliitto jatkaa lakkoruuvin kiristämistä. Emme hyväksy työntekijän suojaksi säädettyjen rakenteiden romuttamista. Hallituksen heikennyksillä ei ole mitään tekemistä työllisyyden kanssa. Kyse on puhtaasti ideologiasta, jonka elinkeinoelämä on sanellut hallituspuolueille, hän syyttää tiedotteessa.

Tiedotteessa kerrotaan, että Teollisuusliittoa huolettaa erityisesti paikallisen sopimisen kokonaisuuteen liittyvät kysymykset. Aaltoa huolettaa, että seurauksena voi olla, että ulkomaalainen työvoima työskentelisi työehtosopimukset alittavin ehdoin, joka voisi johtaa kaksien työmarkkinoiden syntyyn.

– Paikallisen sopimisen kokonaisuus on työmarkkinoiden oma taksiuudistus. Sen häviäjiä ovat työntekijöiden ohella kotimaiset yrittäjät, jotka eivät halua kilpailla heikoilla työehdoilla. Uudistuksen voittajat löytyvät hämäristä alihankkijoista ja paljon ulkomaalaisia työllistävistä yrityksistä, Aalto sanoo tiedotteessa.

"Kunniallisia ja vähemmän kunniallisia" – MTV:n politiikan toimittaja kommentoi lakon motiiveja 1:39
"Kunniallisia ja vähemmän kunniallisia" – MTV:n politiikan toimittaja kommentoi lakon motiiveja.

Lue myös:

    Uusimmat