Valtakunnansovittelija jätti kunta-alan työriidassa sovintoehdotuksen

Hoitajien lakko alkamassa – tällaisia palkankorotuksia ala vaatii 4:20
Katso video: Tästä palkkavaatimuksissa on kyse tiivistetysti.

Valtakunnansovittelija Vuokko Piekkala jätti tiistai-iltana kunta-alan työriidassa sovintoehdotuksen. Valtakunnansovittelija tiedotti asiasta iltayhdeksältä.

Osapuolet vastaavat ehdotukseen keskiviikkona iltakuudelta. Ne voivat joko hyväksyä tai hylätä ehdotuksen.

Kunta-alan sopimuksista neuvottelevat palkansaajien pääsopijajärjestöt Julkisen alan unioni JAU, joka on Julkis- ja yksityisalojen toimihenkilöliitto Jytyn ja Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL:n muodostama neuvottelujärjestö, sekä Julkisalan koulutettujen neuvottelujärjestö Juko, Sote ry ja työnantajaa edustava Kunta- ja hyvinvointialuetyönantajat KT.

JHL kertoo tiedotteessaan, että sen 120-jäseninen edustajisto käsittelee sovintoesitystä keskiviikkona iltapäivällä. JHL edustaa noin kolmasosaa kunta-alan työntekijöistä, samoin kuin JAU.

Kriittinen vastaanotto

– JHL on vaatinut kuntiin ja hyvinvointialueille monivuotista palkkaohjelmaa ja kunnollisia palkankorotuksia ostovoiman lisäämiseksi. Lisäksi tavoitteinamme on tällä neuvottelukierroksella ollut muun muassa paikallisen sopimisen kehittäminen sekä työaikajoustojen lisääminen, JHL:n puheenjohtaja Päivi Niemi-Laine kertoo tiedotteessa.

Myös Julkisalan koulutettujen neuvottelujärjestö Juko sanoo, että sovintoesitys ei vastaa järjestön tavoitteita.

– Kun otetaan huomioon Jukolta saamamme mandaatti neuvottelun tavoitteista, neuvottelijat eivät tule esittämään sovintoesityksen hyväksymistä. Tämä ei tietenkään sido Jukon päättäjiä, sanovat hallituksen puheenjohtaja Olli Luukkainen ja toiminnanjohtaja Maria Löfgren tiedotteessa.

Jukon hallitus käsittelee keskiviikkona akavalaisten kuntapalkansaajien osalta sovintoesitystä.

Hoitoalan liitot Tehy ja Super kertovat tiedotteessaan, että sovintoesityksen sisällöstä ei kerrota julkisuuteen ennen kuin liitot ovat antaneet vastauksensa valtakunnansovittelijalle. Myös niiden hallinnot käsittelevät esitystä keskiviikkona.

Aiemmin kerrottiin, että perjantaina alkavaksi ilmoitettu 13:a sairaanhoitopiiriä ja 40 000:ta ihmistä koskeva hoitajalakko siirtyy alkamaan aikaisintaan 15. huhtikuuta. Kuuden sairaanhoitopiirin ja 25 000 hoitoalan ammattilaisen lakko alkaa puolestaan perjantaina, ellei sopua sitä ennen synny.

Jukon, JHL:n ja Jytyn lakonuhkat puolestaan koskevat kaikkiaan noin 80 000 kuntapalkansaajaa, järjestöt kertovat.

Lue myös:

    Uusimmat