Laki vaatii valot nyt myös hevosiin – lampun voi kiinnittää vaikka häntään

Nyt on korkea aika opetella uudet liikennemerkit 2:03
Oletko jo opetellut tieliikenneuudistuksen mukanaan tuomat uudet liikennemerkit?

Kesäkuun alussa voimaan astunut uusi tieliikennelaki toi muutoksia myös ratsukoiden varustukseen. Enää ei esimerkiksi riitä pelkkä heijastimen käyttö, vaan ratsukossa on oltava hämärällä etu- ja takavalo.

Uuden tieliikennelain mukaan ratsastajan, suurikokoisen eläimen taluttajan ja eläimen vetämän ajoneuvon kuljettajan pitää noudattaa moottorikäyttöisellä ajoneuvolla ajamista koskevia liikennemerkkejä ja liikennesääntöjä.

Esimerkiksi jalkakäytävällä ja pyörätiellä saa ratsastaa tai taluttaa hevosta ainoastaan silloin, kun ne on merkitty erillisellä ratsastamisen sallivalla liikennemerkillä.

Ratsastustie, jota eivät saa käyttää kuin ratsastajat hevosineen, voi olla jalkakäytävän tai pyörätien yhteydessä joko yhdistettynä tai rinnakkaisena väylänä. Yhdistetyssä väylässä merkit ovat allekkain ja rinnakkaisessa väylässä merkit ovat rinnakkain. Jos merkkiä ei ole, on ratsukon siirryttävä ajoradalle.

Poikkeuksia saa kuitenkin tehdä

Ratsastaja ja taluttaja saavat poiketa edellämainituista, jos "erityiset olosuhteet" sitä vaativat.

Poliisihallituksen poliisitarkastaja Konsta Arvelin kertoo Liikenneturvan tiedotteessa, että tällaisia erityisolosuhteita voivat olla esimerkiksi tietyö, puutteelliset liikennejärjestelyt tai niistä aiheutuva riski eläimen hallinnan menettämisestä.

– Poikkeustilanteissa on keskeistä, että se [poikkeava toiminta] ei saa aiheuttaa vaaraa tai huomattavaa haittaa. Eläimen kuljettaminen jalkakäytävällä ei saa pakottaa jalankulkijoita pois ja lisäksi kulku pitäisi sovittaa jalankulun mukaiseksi. Poikkeaminen saa olla vain tilapäistä, Arvelin kertoo.

Hevoselle valot hämärän aikaan liikuttaessa

Uusi tieliikennelaki toi tullessaan niin sanotun valopakon myös ratsukoille. Liikkuvassa ratsukossa on oltava pimeän ja hämärän aikaan valot. Eteen on näytettävä valkoista tai vaaleankeltaista valoa ja taakse punaista.

Valot voivat olla esimerkiksi ratsastajan kypärässä, mutta Liikenneturva vinkkaa, että takavalona toimii hyvin esimerkiksi polkupyörän led-valo, jonka voi lenksulla kiinnittää jalustimeen, otsalampun niskanauhaan tai vaikkapa hevosen häntään.

Myös hyvät heijastimet kuuluvat hevosen kanssa liikkuvien varusteisiin hämärällä ja pimeällä aikaan. Hevosesta erottuvat ensimmäiseksi ajovaloihin jalkaheijastimet, mutta myös ratsastajan ja ohjastajan oma näkyminen on tärkeää. Suositeltavaa onkin aina ratsastaessa käyttää heijastinliiviä, mikä lisää havaittavuutta myös valoisaan aikaan.

Lähde: Liikenneturva

Lue myös:

    Uusimmat