Mainos

Lakea toteuttaa kaiken kokoisia asumisen unelmia

Kotia ei ole neliöihin katsominen, vaan pienikin asunto voi olla unelmien täyttymys. 

Grand Designs Suomi -ohjelman uudella kaudella seurataan jälleen unelmatalojen rakentumista. Ohjelman kohteet ovat erityisen hulppeita, mutta tilaa on myös maltillisemmille asumishaaveille. Lakea tahtoo tuoda unelmien ulottuville koteja, jotka toimivat elämän kaikissa käänteissä. Yksi tärkeä suunnittelukriteeri onkin tilaratkaisujen joustavuus.

– Yhdelle toimivin ratkaisu on väljä kaksio ja toiselle taas kolmio. Riippuu perheen koostakin, kaivataanko erillistä huonetta vai toimiiko avoin tila paremmin, Lakean liiketoimintajohtaja Anssi Mäkelä sanoo. 

Lakea sekä rakennuttaa, myy että vuokraa asuntoja. Uuden rakennuksen tarinaa lähdetään aluksi rakentamaan arkkitehtien ja muiden suunnittelijoiden kanssa. Tarina täydentyy asukkaiden tullessa mukaan ­– mitä aiemmin se tapahtuu, sitä enemmän omaan kotiin pääsee vaikuttamaan. Mikäli mahdollista, mukaan kannattaa ehdottomasti hypätä jo ennakkomarkkinointivaiheessa. 

– Esimerkiksi kalustehankintoja tehdään tietyssä aikataulussa. Niihin pääsee vaikuttamaan oman asunnon osalta paljonkin, jos on jo alussa mukana, Mäkelä kannustaa.

Aluekohtaista vaihtelua

Yksi asumisen avaintekijä on tietysti sijainti. Arjen sujuvuutta helpottaa, kun palvelut ovat lähettyvillä ja helposti saatavilla. Sijainnin lisäksi ympäristölläkin on merkitystä, yksi viihtyy betoniviidakossa, kun toinen kaipaa ympärilleen puisto- ja viheralueita. Toiveissa ja tarpeissa on myös aluekohtaista vaihtelua. 

– Etelä-Pohjanmaan alueella sauna on monesti edelleen isossa roolissa ja etelämpänä vaatehuone taas menee useasti toiveissa saunan edelle, Mäkelä kertoo. 

Julkinen liikenne taas toimii hyvin pääkaupunkiseudulla, mutta muualla auto on monelle olennainen osa arkea. Silloin arvostetaan omaa pysäköintipaikkaa ja yhä useammin myös sähköauton latausmahdollisuutta omalla pihalla.

– Sähköistyminen on tullut jäädäkseen. Autojen suhteen sitä on tapahtunut jo pitkään, mutta nyt on monenlaisia muitakin sähkövälineitä, kuten pyöriä ja potkulautoja, joille tarvitaan lataamispaikkoja. Taloyhtiössä pitää miettiä tietysti myös se, kenen sähköllä niitä ladataan.

Mahdollisimman helppoa asumista

Lakealla rohkaistaan unelmoimaan juuri itselle sopivan kokoisesta kodista. Yhden Lakea-kerrostalon sisällä piisaakin valinnanvaraa niin asuntojen neliö- ja huonemäärien kuin muidenkin tila- ja asumisratkaisujen suhteen.

– Huomioimme kaiken ikäiset asukkaat. Esimerkiksi yhteistä säilytystilaa tarvitaan niin lastenvaunuille kuin rollaattoreillekin, Mäkelä kertoo

Elämä on monimuotoista, eikä kaikilla ole mahdollisuutta tai halua ottaa asuntolainaa. Lakean Omaksi-kodissa asutaan vuokralla, mutta asuntoa maksetaan koko ajan itselle. 20 vuoden asumisen jälkeen Omaksi-asunnon voi lunastaa itselleen loppumaksulla. 

Olipa kyseessä sitten oma, vuokra- tai Omaksi-asunto, pyritään Lakealla aina siihen, että asuminen olisi mahdollisimman helppoa.

Arkea voi helpottaa monilla pienillä asioilla. Se ei välttämättä ole mikään tuhansien eurojen juttu, vaan vaikkapa pistorasia robotti-imurille. Energiatehokkaat ratkaisut puolestaan pitävät asumiskustannukset kurissa, sekin kytkeytyy asumisen helppouteen. 

 

 

 

 

Lue myös:

    Uusimmat