"Laittaisin tankin täyteen" – näin Venäjän hyökkäys voi näkyä suomalaisen autoilijan lompakossa

MTV Uutiset Live Logo LIVE
SUORA LÄHETYS: MTV Uutiset seuraa Ukrainan tilannetta.

Suomalaisekonomistit kertovat, miten Venäjän hyökkäys Ukrainaan voi näkyä suomalaisen autoilijan lompakossa.

OP:n pääekonomisti Reijo Heiskanen kertoo MTV Uutisille, että raakaöljyn Brent-laadun barrelihinta on noussut tänään yli sataan dollariin.

– Markkinahinta on nyt 105 dollaria, mikä on 8 dollaria enemmän kuin eilen, Heiskanen sanoo.

Hänen mukaansa nyrkkisääntönä voi pitää sitä, että jos barrelin hinta nousee 10 dollarilla, aiheuttaa se 95-oktaanisen bensiinin litrahintaan noin 7 eurosentin korotuspaineen.

– Eli tämän päivän kallistuminen loisi näin ollen paineen nostaa bensiinin hintaa 5–6 senttiä litralta, Heiskanen laskee.

Kahden euron bensalitrasta uusi normaali?

Yksityistalouden ekonomisti Hannu Nummiaro LähiTapiolasta kertoo MTV:lle, että öljyn barrelihinnan nousu oli odotettu lopputulos hyökkäyksen realisoitumisesta.

– Uskon, että yhä useampi kohtaa mittarilla sen kahden euron haamurajan. Pakotteet kovenevat, joten hinta voi tässä tilanteessa pysyä pitkään korkealla, Nummiaro arvelee.

Nummiaron mukaan isoimmmat vaikutukset tullaan näkemään siinä vaiheessa, jos energian – tässä tapauksessa öljyn tai kaasun – virtaamista Venäjältä EU:hun rajoitetaan jommalta kummalta puolelta.

– Silloin Venäjän tarjonnan poistuminen nostaa hintaa vielä korkeammalle.

Nummiaro kuitenkin epäilee, että mikäli maailmanmarkkinoille alkaa virtaamaan Iranin öljyä tai öljyn kysyntä laskee talouskasvun hiipumisen myötä, voi luvassa olla myös polttoaineen hintojen tasaantumista.

– Juuri nyt riskit ovat mielestäni bensan kallistumiseen päin, hän toteaa.

Bensan hamstraamiselle ei tarvetta

Nummiaro ei kehota ketään hamstraamaan polttoainetta, vaikka hintojen nousuun onkin nyt Venäjän hyökkäyksen seurauksena korotuspainetta.

– Laittaisin tankin täyteen, mutta ehkei kanistereiden kanssa kannata alkaa puljata, hän sanoo.

Lue myös:

    Uusimmat