Tutkimus todistaa: Koirasi ymmärtää, että itket – ja haluaa lohduttaa sinua

Harkitsetko koiraa? Mieti vielä – lemmikki vaatii 10 000 tuntia aikaasi 1:05

Koiria pidetään yleensä luotettavina lemmikkeinä, jotka rientävät omistajansa avuksi hädän hetkellä. Mutta onko tämän käsityksen takana mitään vedenpitävää tietoa?

Pääkuvan video

Harkitsetko koiran ottamista? Mieti vielä – lemmikki vaatii 10 000 tuntia aikaasi 

Tutkijoiden mukaan koirat reagoivat ihmisen itkuun. Ne myös lähestyvät niin tuttuja kuin tuntemattomiakin ihmisiä, kun nämä osoittavat hädän merkkejä.

Verkkomedia The Conversation päättikin nyt tutkia osaisiko koira myös jotenkin auttaa surevaa ihmistä.

Kokeeseen osallistui 34 lemmikki- ja terapiakoiraa, jotka olivat eri ikäisiä ja rotuisia. Koirien omistajat täyttivät lomakkeeseen tietoja koirien koulutuksesta ja käyttäytymisestä. Koirille asennettiin sykemittarit, jotta niiden reaktioita stressiin voitaisiin tarkkailla.

Omistajat pyysivät apua

Omistajat asetettiin istumaan läpinäkyvällä ovella varustettuun huoneeseen niin, että koirat näkisivät heidät oven läpi. Puolia omistajista pyydettiin itkemään äänekkäästi ja sanomaan ”apua!” ahdistuneella äänenpainolla 15 sekunnin välein. Toista puolikasta omistajista taas pyydettiin hyräilemään lastenlaulua ja sanomaan ”apua” rauhallisella äänenpainolla 15 sekunnin välein.

Koetilannetta jatkettiin niin kauan, kunnes koira liikkui omistajansa luokse helposti avattavan oven läpi, tai kunnes viisi minuuttia ilman koiran reaktiota oli kulunut.

Aiempien tutkimusten mukaan koirat eivät osaisi auttaa ahdistuneita omistajiaan, mutta tehtyjen kokeiden testitilanteet olivat saattaneet olla liian vaikeita koirien läpäistä. Tässä kokeessa käytettiin suoraviivaista tilannetta, joka oli osoittautunut toimivaksi rotilla tehdyissä koetilanteissa.

Auttaessaan omistajaansa koira hillitsee omat tunteensa

Puolet tutkimuksen koirista meni omistajansa luokse, itkivät nämä tai eivät. Mutta itkevän omistajan tapauksessa koira meni ihmisen luokse keskimäärin 23 sekunnin jälkeen kokeen alkamisesta. Rauhallisemmassa tilanteessa koirat taas menivät ihmisen luo keskimäärin puolentoista minuutin jälkeen. Itkeminen sai koiran reagoimaan nopeammin.

Nopeasti itkuun reagoineiden ja oven avanneiden koirien stressitaso oli kuitenkin yllättäen pienempi kuin oven avaamatta jättäneiden koirien. Nopeammin hyräilyyn reagoineiden koirien stressitaso taas vaikutti olleen hieman korkeampi, joka voisi tarkoittaa koiran hakeneen lohtua omaan ahdistukseensa omistajaltaan.

Toinen testi varmisti

Tulos varmistettiin vielä toisella testillä, jossa koiran ja omistajan sidettä testattiin seuraamalla koiran katsetta omistajan ja tuntemattoman henkilön välillä saatuaan ensin herkkuja. Itkuun nopeasti reagoineet ja hyräilyyn hitaasti reagoineet koirat tuntuivat omaavan vahvemman siteen omistajaansa.

Tutkijat tulivat näin siihen johtopäätökseen, että koirat reagoivat empaattisesti itkeviin omistajiinsa. Lisäksi omistajan lohduttamiseen kykenevän koiran on pystyttävä hallitsemaan paremmin omia tunteitaan, jotta auttaminen olisi edes mahdollista. Ne koirat, jotka eivät osanneet auttaa omistajiaan, saattoivat itse olla yllättävästä tilanteesta liian ahdistuneita auttaakseen.

Osa testiin osallistuneista koirista oli menneisyydessä auttanut omistajaansa, vaikka ne eivät koetilanteessa auttaneetkaan. Tämä voi tarkoittaa sitä, että koira ei aina kykene auttamaan omistajaansa, vaikka koira välittääkin hänestä – koira yksinkertaisesti saattaa välittää omistajastaan liikaakin.


Lue myös:

    Uusimmat