"Laihojen etuoikeuksia hyssytellään, jotta ihmisten ei tarvitsisi kohdata todellisuutta" – bloggari kirjoitti silmiä avaavista kokemuksistaan

Olisiko jo korkea aika päästä eroon lihavien syrjinnästä? Epätasa-arvoinen kohtelu näkyy niin somessa, ravintoloissa kuin vaatekaupoissakin.

Itseään lihavaksi ja kauniiksi nimittävä bloggaaja Danielle Vanier uskoo, että hoikat naiset ovat elämässään etuoikeutettuja, mitä ikinä he sitten tekevätkään.

– Laihojen etuoikeuksia on vaikea nähdä, jos ei ole ikinä ollut kokoa 46 suurempi, kirjoittaa Danielle The Sunissa.

Hänen mukaansa aivomme ovat muokkautuneet ajattelemaan, että laihuus on yhtä kuin täydellisyys. Hoikkuutta pidetään normaalin ihmisen merkkinä ja vaikka ihmisiä kehotetaan erottumaan joukosta, ei sitä tule tehdä kauneusihanteita suuremmalla koolla.

– Kim Kardashian-Westin kurvikasta vartaloa ihannoidaan, mutta vain tällainen ”kaunis” versio kurvikkaasta on hyväksytty: tiimalasivartalo litteällä mahalla ja muhkealla takapuolella.

– Vartalon kokoa koskeva aate on laajalle levinnyt ja yksi ainoista aatteista, jotka vielä hyväksytään.

Danielle peräänkuuluttaakin kokoa koskevien kommenttien ja läskivitsien sanomatta jättämistä – toista ei saisi koskaan saada häpeämään omaa ulkonäköään. Laihojen etuoikeuksien hyväksymisestä pitäisi luopua.

Laihojen ei tarvitse sietää huonoa kohtelua

Millaisia nämä etuoikeudet sitten ovat? Daniellen mukaan yhteiskunta kohtelee hoikkia lihavia paremmin monin eri tavoin.

Hoikka ihminen esimerkiksi mielletään kyselemättä terveeksi, kun taas lihavuutta pidetään vastineena sairaalle, laiskalle ja hitaalle.

– Kun laiha henkilö poseeraa Instagramissa pizzan kanssa, ihmiset onnittelevat tätä kommentoimalla #lifegoals (suom. elämän päämäärä). Mutta kun lihava julkaisee saman kuvan, hän on rasite yhteiskunnalle.

Laihojen ei tarvitse myöskään keskustella painostaan lääkärin kanssa mennessään näyttämään sisään kasvanutta varpaankynttään.

Lihavien vartaloita on myös tapana pitää seksuaalisena fetissinä, kun hoikkien ihmisten taas oletetaan miellyttävän kaikkien silmää.

"Laihojen etuoikeuksia hyssytellään"

Epätasa-arvoinen kohtelu näkyy Danielle mukaan myös ravintoloissa. Kun hän tilaa salaatin ja hänen hoikka ystävänsä hampurilaisen, tarjoilija nostaa annokset pöytään väärinpäin. Virheensä tajutessaan tämän kasvoille nousee ilme, joka kysyy mahdollisesta dieetistä. Vaikka myös lihava voi pitää salaatista.

Laihat löytävät lisäksi lihavia helpommin kohtuuhintaisia vaatteita. Pluskokoa metsästävä joutuu maksamaan paidastaan ylimääräistä.

– Laihojen etuoikeuksia hyssytellään, jotta ihmisten ei tarvitsisi kohdata todellisuutta. Vuosi on kuitenkin 2018 ja meidän on keskusteltava, miksi edelleen hyväksymme laihuuden pyhänä vartalotyyppinä, Danielle julistaa.

Lähde: The Sun

***

2:30

Lue myös

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja