Laihduttaja: Näin vältät kiusaukset ruokakaupassa

Epäterveellinen ruoka ei kävele itsestään kotiimme. Jotta laihduttaminen onnistuisi, on tärkeää, etteivät kodin kaapit ole täynnä lihottavaa roskaruokaa. Vältä kiusauksia seuraavien neuvojen avulla jo ruokakaupassa.

Epäterveellinen iltanapostelu jää väliin paljon suuremmalla todennäköisyydellä, jos herkkuja ei löydy valmiiksi omista kaapeista, vaan niitä pitäisi erikseen mennä hakemaan kaupasta. Jos olet dieetillä, kiinnitä erityishuomiota omaan käytökseesi ruokakaupassa.

Maksa käteisellä

Käteinen vai kortti? Ruokaostosten yhteydessä kannattaa luottaa perinteiseen käteiseen, ja unohtaa Visan vinguttaminen.

Cornellin yliopistossa toteutetuissa selvityksissä tutkittiin maksutavan vaikutusta elintarvikkeiden valintaan. Kun kokeisiin osallistujat käyttivät maksamiseen luottokorttia, he ostivat enemmän epäterveellisiä herkkuruokia, kuin terveellisiä ruokia. Tutkijoiden päätelmien mukaan ihmiset miettivät tarkemmin ostoksiaan, eivätkä sorru helposti heräteostoksiin, kun he maksavat ostokset käteisellä, ja näkevät konkreettisemmin ostosten hinnan.

Syö välipala ennen ostoksilla käyntiä

Vanha viisas sanonta kuuluu: älä mene nälkäisenä ruokakauppaan. Usein joudumme lähtemään ruokaostoksille juuri silloin, kun nälkä kurnii: monet menevät kauppoihin töiden jälkeen, jolloin edellisestä täyttävästä ateriasta on kulunut jo monta tuntia. Nälkäisenä houkutus herkkujen ostamiseen voi kasvaa sietämättömän suureksi.

JAMA Internal Medicine -lehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan ne tutkimukseen osallistujat, jotka eivät olleet syöneet ollenkaan iltapäivän aikana, valitsivat myöhemmin illalla kaupasta runsaskalorisimpia ruokia kuin he, joille oli annettu välipala ennen ruokaostosten tekoa. 

Yritä siis päästä ruokaostoksille mahdollisimman aikaisin päivällä, ja nauti vähäkalorinen välipala, ennen kuin lähdet kauppaan.

Käytä ostoskärryä, älä koria

Voisi kuvitella, että ostoskärryn sijasta ruokakaupassa kannattaa käyttää koria: kori on pienempi, joten siihen mahtuu vähemmän tavaraa - luultavasti "ylimääräiset" ostokset jäävät silloin kaupan hyllylle.

Tutkimuksen mukaan kaupassa kannattaa kuitenkin toimia päinvastoin, ja valita kärry korin sijasta. Journal of Marketing Research -lehden tutkimuksen mukaan shoppailijat keräsivät koreihin enemmän roskaruokaa kuin kärryihin. 

Tutkimus osoitti, että ostoksilla kävijät kompensoivat korin kantamisen aiheuttamaa rasitusta ja jännitystä ostamalla epäterveellisiä herkkuruokia, kuten karkkia ja limua. 

Kuuntele energistä musiikkia

Ota ruokakauppaan mukaan kuulokkeet ja kuuntele vauhdikasta musiikkia samalla, kun etsiskelet kauppalistalla olevia tuotteita. Vaikka tapa vaikuttaa epäsosiaaliselta, musiikin kuuntelun avulla voit pitää tarpeettomat ostokset poissa ostoskärryistäsi.

Journal of Marketing -lehden mukaan ruokakaupat ja supermarketit saattavat soittaa tarkoituksella hidasta, rauhoittavaa musiikkia saadakseen ihmiset ostamaan enemmän. Rauhoittava musiikki saa ihmiset pysymään liikkeessä pidempään, ja ostamaan kärryihin jopa noin 30 prosenttia enemmän ruokaa. Pysy siis oikean musiikin avulla keskittyneenä, ja etene reippaan musiikin tahtiin vikkelästi.

Lue myös:

    Uusimmat