Mainos

Lahjan riistakamera tallensi erittäin poikkeuksellisen ajojahdin – ahma juoksi metsäkauriin kiinni ja pisti lihoiksi

0:43

Jyväskyläläisen Lahja Lehmosen riistakameraan tallentui torstaina poikkeuksellinen näky, kun ahma juoksi mökkitiellä kiinni kauriin ja tappoi sen.

Lehmonen on asentanut Keski-Suomessa Kannonkoskella sijaitsevan mökkinsä pihapiiriin riistakameran. Torstaina Lehmonen sai kännykkäänsä hälytyksen liikkeestä kamerassa, mutta katsoessaan kuvaa häntä odotti yllätys.

– Piti kiireesti mennä tietokoneelle katsomaan mikä tämä juttu on. En ole koskaan nähnyt tällaista, eikä näin todennäköisesti tule koskaan toiste käymäänkään, hän kommentoi tallenteelle jäänyttä tapausta.

Aiemmin riistakameralla on näkynyt lähinnä kettu ja jäniksiä.

Harvinainen voitto ahmalle

Paikan kävi seuraavana päivänä katsastamassa Reijo Vesterinen, joka toimii Kannonkosken-Kivijärven riistanhoitoyhdistyksen suurpetoyhdyshenkilönä. Ahma ei ollut juuri syönyt kaatamaansa kaurista.

– Korppi ja harakoita oli, että kyllä se luonnon kiertoon menee, hän totesi pohtien, tuleeko ahma jatkamaan ruholla ateriointia.

Hän kuvailee harvinaiseksi, että ahma saa tasaisella juostua kauriin kiinni. Yksi selitys voisi olla kauriin loukkaantuminen tai muu heikentyminen esimerkiksi nälkiintymisen seurauksena.

– Yksi selitys voi olla, että ahma on laukattanut sitä pitkään umpihangessa. Jos ummella lähtee juoksemaan ahmaa karkuun, niin näin tässä käy, hän arvioi.


Ahma poikinut alueella

Hänen tietoonsa ei ole tullut, että vastaavaa olisi aiemmin tallentunut riistakameralle. Yön aikana oli lisäksi satanut muutamia senttejä lunta, joten tapahtumien kulun jättämät jäljet olivat ehtineet kadota uuden lumen alle.

Vesterinen kertoo, että alueella liikkuu aikanaan Lapista etelämpään siirrettyjä ahmoja, ja seudulla syntyi muutama vuosi sitten poikuekin. Hänen tietonsa mukaan Kannonkosken poikiminen on lähin Helsingistä katsoen.

– Aika näyttää tuleeko uutta, hän pohtii.

Ahmaa epäillään kameravarkaudesta

Ahmat ovat Vesteriselle tuttuja, ja onpa yksi päätelty syylliseksi hänen riistakameransa anastukseen. Vuonna 2012 näet ahma kävi useamman viikon syömässä hirveä metsässä riistakameran edessä, kunnes se päätti nakertaa kameran remmin irti.

– Luulen, että se kyllästyi hehkuun, kun ei saa rauhassa syödä pimeässä. Oli jo kerran töninyt sitä niin, että se meni kallelleen, Vesterinen kertoo.

Kun kamera havaittiin kadonneeksi lähti sitä etsimään useampi mies ja koira. Hampaanjäljillä varustettu remmi löytyi, mutta kamera jäi kateisiin.

– Kamera ei ole löytynyt vieläkään, siellä suossa se on. Kun on luonnon kanssa tekemisissä, niin yllätyksiä sattuu.

Vaikka kamera ei rahallisesti ole suurikaan menetys, jäi kameran katoaminen harmittamaan.

– Ei se kamera, mutta ne kuvat. Niissä olisi näkynyt ehkä ahman kitarisat.

Asiasta uutisoi ensimmäisenä Helsingin Sanomat.

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja