Lähivuosina ankeimman lyhyet joulunajan vapaat lähes 30 vuoteen – näin vapaapäivien määrä vaihtelee vuosittain

Terveyden ykköstykit antavat suosituksensa joulupukin vierailuun 0:56
Katso yllä oleva video: Johtavat korona-asiantuntijat antavat suosituksensa joulupukin vierailuun koronajouluna.

Vapaapäivien määrä joulu-tammikuussa vaihtelee jyrkästi vuodesta toiseen, sillä joulun ajan pyhien ja itsenäisyyspäivän päivämäärä on vakio. Vastakohtana pääsiäisen ja juhannuksen viikonpäivä on vakio ja päivämäärä muuttuu.

Vähimmillään ylimääräisiä vapaita on joulun aikaan vain kolme, mutta enimmillään saamme nauttia peräti kuudesta päivästä. Pitkäaikainen keskiarvo välillä 6.12.–6.1. on neljä ja kaksi seitsemäsosaa eli 4,29.

Ikävä kyllä vapaapäivien näkymät tänä vuonna ja seuraavina kolmena vuonna ovat harvinaisen heikot. Tänä vuonna ylimääräisiä vapaita on neljä päivää, ja vuosina 2021–23 tässä järjestyksessä 3, 3, ja 4.

Tällainen neljän niukasti vapaita tarjoavan vuoden putki on kaikkein ankein nelivuotinen pätkä 28 vuodessa. Edellisen kerran sellainen sattui 1992–95 ja nykyistä seuraava kerta koittaa 2048–51.

Kolmen ja neljän vapaapäivän jouluja sattuu tietysti paljon useammin, mutta ei yhtä pahana putkena. Esimerkiksi vuosina 2014–19 vapaita oli 5, 4, 3, 4, 5 ja 6 päivää, eli niukkojen vapaiden putki kesti vain kolme vuotta.

Kaikkein runsaimmin lomaa sisältävät jaksot ovat kolmen vuoden mittaisia siten, että vapaita on viisi, kuusi ja viisi päivää. Tällaiset jaksot sattuivat viimeksi 2001–03 ja 2012–14 sekä seuraavan kerran 2029–31.

28 vuoden jaksonaika perustuu viikon pituuteen ja karkausvuosiin: 4 × 7 = 28. Tavallinen 365 päivän vuosi nimittäin ei ole tasan 52 viikkoa, vaan 52 viikkoa ja yhden päivän pitkä.

Niinpä viikonpäivät kiertäisivät entiselle paikalleen kerran seitsemässä vuodessa, jos karkauspäiviä ei olisi.

Karkausvuodet kuitenkin sekoittavat tämän kuvion. Viikonpäivien ympäri kiertämisen jakso lyhenee 7 vuodesta 6 tai joskus 5 vuoteen, mutta samalla rytmi muuttuu epäsäännölliseksi. Täysin samanlaisena viikonpäivien ja päivämäärien kuvio toistuu vain 28 vuoden välein.

Lue myös:

    Uusimmat