Lähiviikoille luvassa kesäistä lämpöä – tulvat kipuamassa harvinaisen korkealle pohjoisessa

Uusi kuukausiennuste antaa Suomeen korkeapainevoittoista kesäsäätä 3:58
Uusi kuukausiennuste lupaa Suomeen korkeapainevoittoista kesäsäätä

Viikonlopun aikana sää on jo varsin kesäistä. Ilmatieteen laitoksen mukaan lämpötila saattaa kohota viikonloppuna 20 asteen tuntumaan laajalti koko maassa.

Etelässä voidaan päästä noin 22–23 asteeseen, mutta helleraja saattaa jäädä nyt rikkomatta.

Myös toukokuun jatko näyttäisi Suomessa lämpimältä. Euroopan keskipitkien sääennusteiden keskus ECMWF:n tuoreen kuukausiennusteen mukaan sää jatkuu Suomessa lähiviikkoina keskilämpötiloiltaan laajalti tavanomaista lämpimämpänä. Ensi viikolla viikon keskilämpötilojen ennustetaan olevan laajalti jopa yli viisi astetta keskimääräistä korkeampia.

Kevättulvat nousevat todennäköisesti tavallista korkeammalle monin paikoin maata, kerrotaan Vesi.fi-palvelussa. Vesitilannepalvelun mukaan tulvien odotetaan saavuttavan huippunsa tämän viikon lopulla Kainuusta Lappiin ulottuvalla alueella.

Keskimääräistä suuremmiksi tulvahuippujen ennustetaan nousevan Kainuun ja Koillismaan alueilla sekä Tornionjoella, Muonionjoella ja Ounasjoella.

Lunta ollut paljon, tulvan ryydittäjänä vesisateet

Lapin ely-keskuksen johtava vesitalousasiantuntija Niina Karjalainen kertoo, että Muonionjoella tulva on nyt Kolarissa ja Muoniossa mittaushistorian toiseksi korkeimmalla tasolla. Tätä ylempiä vedenkorkeuksia on mitattu siellä vain vuonna 1968.

– Osittain näin korkeat vedenkorkeudet olivat ennalta arvattavissa. Tornionjoen ja Muonionjoen alueilla on ollut tavanomaista enemmän lunta. Nousuvauhti tuli kuitenkin vähän yllätyksenä, siihen vaikuttivat osaltaan viime päivinä Pohjois-Suomessa saadut sateet, Karjalainen sanoi.

Joitakin maanteitä on hänen mukaansa nyt suljettuina ainakin Sodankylän ja Pellon alueilla. Pääteiden liikennettä ei kuitenkaan ole jouduttu katkaisemaan tai ohjaamaan kiertoreiteille.

– Viikonlopun aikana noustaan Lapissa aika lähelle tulvahuippua. Tornionjoella alaosalla huippu voi osua ensi viikon alkuun. Alkavan viikon aikana tulvat varmasti kääntyvät jo laskuun, Karjalainen täydensi.

Hänen mukaansa ilmastonmuutos voi olla vaikuttanut Pohjois-Suomenkin tulviin niin, että ne ovat aikaistuneet.

Lue myös:

    Uusimmat